5 manieren om je online privacy te bewaken

Dankzij het internet krijgen we eenvoudig toegang tot de meest uiteenlopende websites. We kunnen gokken zonder gokstop of online shoppen in het buitenland. Maar dit alles brengt wel een risico met zich mee. Zodra jouw gegevens gehackt worden zijn de gevolgen vaak enorm. Het is daarom belangrijk om je digitale voetafdrukken zoveel mogelijk te minimaliseren. Dit kan op verschillende manieren op het internet. Uiteraard helpen wij je op weg met een aantal praktische adviezen om je privacy te bewaken op het internet.

Bezoek website via een VPN verbinding

Wist je dat elke stap die je online zet achterhaalt kan worden? Bijna iedereen in Nederland kan met je meekijken wat jij online doet. Misschien zijn jouw zaken niet zo heel spannend. Maar als je bankzaken uitvoert wil je liever niet dat iedereen met je meekijkt. Een manier om je privacy te bewaken of te voorkomen dat andere met je meekijken is een VPN verbinding. Via een VPN verbinding is jouw IP adres niet meer te traceren. Je digitale voetafdrukken zijn dus niet meer te achterhalen. Dit is een stuk veiliger dan dat in theorie iedereen met je mee kan kijken.

Wees zorgvuldig met het achterlaten van je gegevens

Laat vooral niet zomaar overal je gegevens of persoonlijke documenten achter. Als je online gaat shoppen dan is het belangrijk om goed te checken bij wie je dit doet. Een bedrijf moet volgens de AVG vertrouwelijk met je gegevens omgaan. Maar helaas kan het gebeuren dat een buitenlands bedrijf dit niet zomaar doet. Als je het niet vertrouwt dan raden wij je aan om er ook niet te gaan shoppen. Of laat geen gegevens achter die gebruikt kunnen worden voor marketing doeleinden. Gebruik alleen de hoognodige gegevens of zorg ervoor dat je gegevens niet achterhaalt kunnen worden.

Varieer met de wachtwoorden die je gebruikt

Het is natuurlijk vervelend om telkens nieuwe wachtwoorden te bedenken en te gebruiken. Toch raden wij aan om regelmatig te variëren met de wachtwoorden die je gebruikt. Als je gegevens gehackt worden dan beperk je de gevolgen. Je wilt niet dat een hacker met slechts één wachtwoord overal toegang tot krijgt. Door te variëren met wachtwoorden en deze regelmatig te wijzigen voorkom je dit probleem. Je voorkomt ook dat je wachtwoord in verkeerde handen terechtkomt. Maak daarnaast ook altijd gebruik van een uniek wachtwoord. Ga dus niet voor een simpel wachtwoord die iedereen kan gebruiken.

Stel tweestapsverificatie in

Steeds vaker zien we bedrijven, websites en apps die gebruik maken van twee-staps verificatie. Hierbij log je niet meer alleen in met een wachtwoord. Je moet ook nog een speciale sms code invullen. Door twee controles uit te voeren heeft een hacker niets aan alleen je wachtwoord. Een hacker zou dan ook jouw telefoon in z’n bezit moeten hebben. Dit maakt het een stuk lastiger om ergens in te loggen. Als een website of app de mogelijkheid tot twee staps verificatie aanbiedt, dan raden wij je aan om hier echt gebruik van te maken. Je kan zo altijd veilig inloggen op je account.

Laat jouw social media niet standaard op ingelogd staan

De meeste mensen loggen niet dagelijks in op hun social media. Ze hebben vaak maanden en soms zelfs jaren hun account online staan. Het enige wat ze doen is de app of site openen en hun social media bekijken. Maar als er een hacker met je meekijkt dan zijn de gevolgen meteen enorm. Een hacker kan jouw account overnemen en van alles plaatsen. Doordat je gegevens en wachtwoord gewijzigd worden door de hacker kan je er zelf niet meer bijkomen. Kortom voorkom dit soort problemen en log altijd je social media uit als je er klaar mee bent. Stel hierbij eventueel ook een twee-staps verificatie code in. Dit kan tegenwoordig bij de meeste sociale media. 

Mail