a woman holds her hands over her face
/

7 praktische oplossingen voor hevige menstruatie

Voor veel vrouwen is de menstruatie een natuurlijk en regelmatig terugkerend fenomeen. Echter, voor sommigen kan deze periode behoorlijk intens zijn, waarbij ze te maken krijgen met hevige bloedingen die hun dagelijkse activiteiten en welzijn beïnvloeden. Maar wat kun je doen als je elke maand geconfronteerd wordt met een hevigere menstruatie dan gemiddeld? Zijn er praktische oplossingen die verlichting kunnen bieden? 

Wat is een hevige menstruatie?

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om te definiëren wat we bedoelen met een ‘hevige menstruatie’. In medische termen wordt gesproken van menorrhagie wanneer de menstruatie overvloediger is dan normaal. Dit kan betekenen dat de menstruatie langer duurt, dat het bloedverlies heviger is, of beide. Hevige menstruatie kan verschillende oorzaken hebben, zoals hormonale onevenwichtigheden, medische aandoeningen of bepaalde medicijnen.

1. Hormonale anticonceptiemiddelen

Een van de meest voorkomende behandelingen voor hevige menstruatie is het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen. Deze kunnen helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en het verminderen van het bloedverlies. Voorbeelden zijn de anticonceptiepil, de anticonceptiepleister en het hormoonspiraaltje.

2. Menstruatiecup

De menstruatiecup is een herbruikbaar menstruatieproduct gemaakt van medische siliconen, rubber of elastomeer. Deze kleine, flexibele cup wordt ingebracht in de vagina, waar het menstruatiebloed wordt opgevangen in plaats van geabsorbeerd. Een van de grootste voordelen van de menstruatie cup is de duurzaamheid; één cup kan jaren meegaan, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor tampons en maandverband. Bovendien kan een cup, afhankelijk van de sterkte van de menstruatie, tot 12 uur blijven zitten, wat het een praktische optie maakt voor degenen met een actieve levensstijl. Het vergt wellicht wat oefening om het inbrengen en verwijderen onder de knie te krijgen, maar veel vrouwen vinden het een comfortabele en betrouwbare oplossing voor hun menstruatie.

3. Menstruatiedisc

Een relatief nieuw product op de markt is de menstruatie disc. Net als de menstruatiecup is het een herbruikbaar product dat menstruatiebloed opvangt. Het belangrijkste verschil is de vorm en plaatsing. De disc heeft een platte, ronde vorm en wordt horizontaal in de vagina geplaatst, net onder de baarmoederhals. Door deze plaatsing is het mogelijk om geslachtsgemeenschap te hebben terwijl de disc is ingebracht, iets wat met de meeste andere menstruatieproducten niet mogelijk is. De disc kan ook tot 12 uur blijven zitten en biedt zo langdurige bescherming. Net als bij de cup kan het even duren voordat je eraan gewend bent.

4. NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen)

NSAID’s, zoals ibuprofen, kunnen effectief zijn in het verminderen van menstruatiepijn en -krampen. Bovendien kunnen ze het bloedverlies met ongeveer 20-50% verminderen. Het is wel belangrijk om voor gebruik altijd de bijsluiter te lezen en je te houden aan de aanbevolen dosering.

5. Dieet en levensstijl

Sommige vrouwen merken dat veranderingen in hun dieet en levensstijl een positieve invloed hebben op hun menstruatie. Het eten van een uitgebalanceerd dieet, rijk aan ijzer en vitamine B, kan helpen om symptomen te verminderen. Daarnaast kan regelmatige lichaamsbeweging helpen bij het verminderen van krampen en pijn.

6. Warmte

Voor veel vrouwen is het aanbrengen van warmte op de onderbuik een effectieve manier om menstruatiepijn te verminderen. Dit kan met een warmtekussen, een warmwaterkruik of een warm bad. De warmte helpt de spieren te ontspannen en kan zo verlichting bieden.

7. Overleg met een specialist

Als je hevige menstruaties ervaart, is het altijd een goed idee om dit te bespreken met een arts of gynaecoloog. Zij kunnen je meer inzicht geven in de mogelijke oorzaken en je adviseren over andere behandelingen of onderzoeken die nuttig kunnen zijn.

Hevige menstruatie kan een behoorlijke impact hebben op het dagelijks leven. Gelukkig zijn er diverse praktische oplossingen die verlichting kunnen bieden. Of het nu gaat om medicatie, aanpassingen in levensstijl of het gebruik van warmte, het is belangrijk om te zoeken naar wat het beste voor jou werkt. En vergeet niet: je staat er niet alleen voor. Praat erover met professionals en anderen in je omgeving. Samen kun je zoeken naar de beste manier om te dealen met hevige menstruaties en de impact ervan op je leven te verminderen.

Mail