/

Buikpijn na de seks: wat nu?

Au! Na een avondje plezier wéér last van zo’n stekende buikpijn. Hoe kan dat nou gebeuren?

In deze blog vertellen je over verschillende oorzaken van buikpijn na de seks. Mocht je je niet kunnen herkennen in deze symptomen of wil je een definitie diagnose, ga dan altijd naar de huisarts. Het zal ongetwijfeld niet je favoriete ding zijn om over te praten, maar onthoud dat je gezondheid altijd voorop staat. En als je probleem kan worden verholpen, hoe fijn is het dan dat je weer met plezier het bed in kan duiken.

Verschillende oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan het hebben van buikpijn na de seks. We bespreken de meestvoorkomende. Overigens staan de oorzaken op willekeurige volgorde en is het dus niet zo dat de bovenste ook per definitie het vaakst voorkomt of bijvoorbeeld het ergst is.

#1 Bekkenbodemspieren

Allereerst gaan we in op buikpijn als gevolg van de spierspanning in je bekkenbodemspieren. Wanneer je deze tijdens de seks hard aanspant, bestaat de kans dat je hier last van krijgt. Deze pijn uit zich in je onderbuik. De oorzaak van het aanspannen, komt in de meeste gevallen door hevige spanning. Misschien vind je het erg spannend om met iemand in bed te liggen of ben je bang dat het pijn zal doen.

Dat een meisje of vrouw altijd pijn heeft bij de eerste keer penetratie seks, is een fabel. Ja, het zou het geval kunnen zijn, maar als de persoon in kwestie je genoeg opwindt en je ontspant, is de kans hierop maar erg klein.

#2 Orgasme

Hebben vrouwen over het algemeen al minder vaak een orgasme dan mannen, moet het ook nog eens pijn doen. Althans, dat kan voorkomen. Dit komt omdat bij het orgasme de baarmoederspieren hard aantrekken en die spanning zou ertoe kunnen lijden dat je pijn krijgt in je onderbuik. Vergelijk het met menstruatieklachten, waar de buikpijn komt door het aanspannen van spieren in de baarmoeder wand. Het ‘geluk’ aan dit soort buikpijn is, is dat het in de meeste gevallen al snel weer verdwijnt. Ontspan goed en voor je het weet ben je misschien wel klaar voor een volgende ronde.

#3 Ophoping van lucht

Tijdens de penetratie komt het geregeld voor dat er lucht in de vagina terecht komt. Zonder er te veel over na te denken, zal deze lucht na de seks in de vorm van een vaginale ‘scheet’ weer het lichaam verlaten. Echter zijn er veel vrouwen die de lucht wel voelen, maar zich schamen om de lucht naar buiten te laten. Het gevolg? De lucht kan geen kant op en blijft maar in je lichaam rondvliegen. Totdat de lucht is ‘vrijgelaten’ is buikpijn een klacht die hoogstwaarschijnlijk zal aanhouden.

#4 Te diepe penetratie

In een maatschappij waar de meeste mannen wel tevreden lijken te zijn met de lengte van hun penis, kan hij voor sommigen maar niet lang genoeg zijn. Maar, pas op! Vrouwen kunnen buikpijn krijgen van een te diepe penetratie. Hoewel dit niet heel vaak voorkomt, is het dus wel degelijk mogelijk. Probeer in dergelijk geval een standje uit waar de penis wat minder diep komt. Vermijd standjes als de klassieke missionaris of doggy style en ga in plaats daarvan voor zoiets als lepeltje lepeltje.

#5 Seksueel overdraagbare aandoening (SOA)

Er heerst nog een enorme taboe op het hebben van een SOA. Het gevolg? Mensen weten niet dat ze een SOA hebben of durven het hun bedpartners niet te vertellen. De SOA’s blijven maar verspreiden en worden daarmee nooit verbannen.

Naast eindeloos veel ongemakken die SOA’s met zich meebrengen, zal buikpijn ook nog geregeld voorkomen. Na de seks of zelfs tijdens je avontuurtje, kan je last krijgen van je buik. Heb je het idee dat je een SOA hebt, contacteer dan direct je huisarts. Je zal een test moeten doen en kan daarna worden behandeld voor je SOA. Nergens om je voor te schamen, we hebben immers bijna allemaal seks. Je gezondheid staat op nummer één, onthoud dat altijd.

#6 Gekantelde baarmoeder

Sommige vrouwen hebben last van een gekantelde baarmoeder. Dit hoeft op zich geen problemen op te leveren, maar in enkele gevallen komen deze wel boven water. De penis zal namelijk sneller tegen de baarmoederwand aankomen, dat de vrouw pijn kan doen in, onder andere, de vorm van pijn onderin de buik. Als je denkt dat je dit bij jou zo is, neem dan contact op met je huisarts en laat je onderzoeken.

Meer zelfvertrouwen tijdens de seks

Mocht het zo zijn dat je überhaupt al buikpijn krijgt aan het idee van seks, dan kan je wellicht deze tips toepassen om je wat comfortabeler te voelen. Het is fijn voor jou én je partner als je beide van zoiets kan genieten, in plaats van dat het meer een agendapunt is dan iets waar je daadwerkelijk naar uitkijkt. Lees de volgende tips eens goed door:

  • Be confident
    Klinkt natuurlijk makkelijker dan gezegd, maar het is wel heel erg belangrijk. Misschien vind je jezelf wel op je mooist met een luxe set lingerie. Of wellicht laat je je liever verleiden door je partner. Door in gesprek te gaan met jezelf, maar ook met je sekspartner, laat je weten waar je naar opzoek bent.
  • Have fun
    Neem het allemaal niet te serieus. De helft van de mensen weet op dergelijke momenten ook niet waar hij/ zij mee bezig is. Realiseer je dat je ‘fouten’ kan maken. In plaats van in de stress te schieten, kan je er beter maar zelf om lachen. Het maakt de sfeer wat luchtiger en daarna kan je weer gewoon verder waar je gebleven was.

Deze en nog veel meer andere tips, zullen je een geweldige tijd in bed opleveren. Onthoud: niet alleen jij, maar ook je man heeft ongetwijfeld last van onzekerheden.

Conclusie

Het hebben van buikpijn na de seks heeft verschillende oorzaken. Zo zou je te maken kunnen hebben met een gekantelde baarmoeder of spanning in je bekkenbodemspieren. Er is aan elk van de problemen iets te doen en daarom ben je eigenlijk genoodzaakt om medische hulp te zoeken. Binnenkort kan jij weer het bed induiken zoals je gewend bent.

Mail