Chinese geslachtskalender

Ben je zwanger en kan je niet wachten om erachter te komen of je een jongen of een meisje krijgt? Misschien biedt de Chinese geslachtskalender dan wel een uitkomst voor je. Met deze kalender zou je namelijk het geslacht van je kind kunnen bepalen.

Hoe je te werk moet gaan met de Chinese kalender, waar het vandaan komt, hoe betrouwbaar het is en meer, lees je in deze blog. Houd er rekening mee dat we in ieder geval geen 100% garantie kunnen geven over de uitslag van je berekening.

Wat is de Chinese geslachtskalender?

De Chinese geslachtskalender is meer dan 700 jaar oud en heeft zijn oorsprong in de Qing-tijdperk in China. Het werd oorspronkelijk in keizerlijke sferen gebruikt. Er was namelijk een keizer die veel zonen had en dat eigenlijk ook zo wilde houden. Om te voorkomen dat hij en zijn vrouw een meisje in hun gezin mochten verwelkomen, ontwikkelde een wetenschapper de Chinese geslachtskalender.

Waarom geen meisjes? Nou, een meisje kostte veel meer geld dan een jongen. Nu zou dat ook nog zo het geval moeten zijn, maar toch is er wel een degelijk verschil tussen toen en nu. Toen was het namelijk zo, dat ze voor een meisje een bruidsschat zouden moeten betalen. Logisch dat de keizer en zijn vrouw daar niet op zaten te wachten, niet waar?

In ieder geval is de Chinese geslachtskalender een tool waarmee je kan berekenen of je een jongen en meisje krijgt. We zijn van mening dat ieder kind welkom is en dat je daarom de tool na bevruchting zou moeten ontdekken, in plaats van te hopen op een bepaald geslacht. Klinkt niet helemaal eerlijk, als het dan toch niet zo blijkt te zijn…

Hoe werkt de Chinese geslachtskalender?

De Chinese geslachtskalender werkt op basis van de maand waarin de baby is verwekt en de leeftijd van de moeder op het moment van conceptie. Om het geslacht van de baby te voorspellen, volg je de twee variabelen in de kalender op, waarna je op een intersectie van de twee op een uitkomst komt. Die uitkomst varieert tussen ‘m’ en ‘v’, blauw of roze, etc. Blauw refereert naar een jongen en roze naar een meisje.

Chinese leeftijd en maanden

Voordat we overgaan op de tabel, willen we je nog wijzen op twee oneffenheden tijdens je eigen berekingen, namelijk:

  • Maanden
    De Chinese maanden komen niet helemaal overeen met de maanden zoals wij die kennen. Een Chinees jaar duurt ook eigenlijk maar 354 dagen. De discrepantie in de telling, voor ons de schrikkeldag, wordt bij hen opgelost door een schrikkelmaand. De maanden hebben niet echt namen, maar zijn van 1 tot en met 12 genummerd, eveneens de dagen, die worden aangeduid met de cijfers 1 tot en met 7.
  • Leeftijd
    Ook bij de leeftijd gaat het wat anders. Bij de geboorte van een Chinees kind is hij al één jaar. Wij beginnen onze leeftijd bij 0 jaar. Ze gaan er namelijk vanuit dat een kindje al een leeftijd krijgt als deze in de baarmoeder is ontstaan.

Wat betekent dat voor de berekening?

We kunnen het onszelf ontzettend moeilijk maken, maar we kunnen het ook niet doen. Je zal in ieder geval wel rekening moeten houden met de leeftijd. Dus, wat was je leeftijd toen je het kind verwerkte, plus 1 jaar.

De maanden laten we vanwege de moeilijkheid achterwege. In onze tabel zal je daarom zien dat er gewoon de maanden van januari tot aan december worden vermeldt. Willen we het via de Chinese kalender doen, dan is het niet zo makkelijk dat 1 gelijk staat aan januari en 5 aan mei. Dit komt omdat het Chinese nieuwjaar dus korter duurt, maar ook niet begint op 1 januari.

Daarmee is de berekening al een stuk minder betrouwbaar.

De Chinese geslachtskalender in gebruik

  1. Neem je leeftijd tijdens de conceptie, plus 1
  2. In welke maand heeft de conceptie plaatsgevonden
  3. Kijk in de tabel waar de twee variabelen elkaar kruisen en voilà, je hebt je antwoord
Een voorbeeld van de Chinese geslachtskalender

Is de Chinese geslachtskalender nauwkeurig?

De nauwkeurigheid van de geslachtskalender is een onderwerp van debat dat menig onderzoeker en ouder bezig houdt. Sommige mensen beweren dat het zeer nauwkeurig is, terwijl andere het wegschrijven als een oude mythe. Er is bovendien geen wetenschappelijk bewijs dat de betrouwbaarheid van de kalender aantoont. Onthoud bovendien dat de voorspellingen altijd wat onzeker blijven. Het beste is om op een bewezen, medische wijze het geslacht te laten zien.

Andere manieren om het geslacht van je baby te bepalen

Er zijn verschillende manieren, bewezen of niet, om het geslacht van een baby te bepalen. Hieronder staat een aantal methoden:

  • Geslachtsbepalings echo: Een geslachtsbepalings echo kan worden uitgevoerd vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap. De technicus kan het geslacht van de baby bepalen door te kijken naar de genitaliën. In enkele gevallen wordt de bepaling in een later stadium toch nog gewijzigd. In sommige gevallen is het zelfs zo geweest, dat bij de geboorte een meisje toch een jongetje bleek, of andersom.
  • Ramzi-methode: De Ramzi-methode is een theorie die stelt dat het geslacht van een baby kan worden bepaald door te kijken naar de locatie van de placenta. Deze methode vereist een vroege echografie (rond de zesde week van de zwangerschap) en kan niet worden gegarandeerd.
  • Buik: Sommigen beweren ook dat je aan de vorm van de buik van de vrouw kan zien, of het om een jongetje of een meisje gaat. Bij een puntbuik wordt gerefereerd naar een jongen, waar bij een ronde buik het juist om een meisje zou moeten gaan. De betrouwbaarheid hiervan is niet hoog.

Conclusie

De Chinese geslachtskalender is een oude methode voor het voorspellen van het geslacht van een baby, die nog steeds populair is bij veel aanstaande ouders. Hoewel de nauwkeurigheid van deze methode niet is bewezen, kan het toch een leuke manier zijn om te speculeren over het geslacht van je baby. Maar onthoud de uiteindelijke geslachtsbepaling alleen kan worden bevestigd door een medische professional. Of, nog leuker, wacht gewoon tot de geboorte en laat je dan verrassen.

Mail