bowl of vegetable salad with walnuts

Dit is waarom je darmen zo belangrijk zijn (+ 7 gezonde tips)

Je darmen doen meer voor je dan eten verteren. Ze nemen belangrijke voedingsstoffen op, beschermen je tegen ziekmakende stoffen en dragen zelfs bij aan een goed humeur. Dit zijn zeven gezonde tips om je darmen in topconditie te houden:

Zet vezels op het menu

Je hebt vast wel eens gehoord dat vezels gezond zijn. Ze stimuleren namelijk de spijsvertering en dat is heel goed voor je darmen. Vezels vind je niet alleen in volkoren granen, maar ook in groenten en fruit.

Groenten en fruit bevatten naast vezels ook veel vocht en dat is zeker goed voor je darmen. Houd je niet zo van deze voedingsmiddelen of vergeet je ze vaak te eten? Maak dan eens een lekkere smoothie met banaan en mango of bessen. Dan krijg je in één klap een gezonde portie fruit binnen.

Voeg je aan een smoothie nog een handje spinazie toe, dan proef je daar niets van en maak je je smoothie wel een stuk gezonder. In dit artikel vind je nog meer tips om op een gemakkelijke manier vezels binnen te krijgen.

Drink 6-8 glazen water per dag

Je weet vast dat water drinken gezond is. Maar waarom eigenlijk? Onder andere voor gezonde darmen. Krijg je genoeg vocht binnen, dan gaat je ontlasting soepel door je spijsverteringsorganen en dat is gunstig voor je darmen.

Ga op tijd naar het toilet

Blijf je wel eens zitten als je eigenlijk naar het toilet moet? Niet doen, want dat kan leiden tot darmproblemen als obstipatie. Zet dat leuke filmpje dus even op pauze of vertel je vriendinnen dat je zó weer online bent.

Leg je smartphone echt even aan de kant en neem hem niet mee naar het toilet. Dat is niet hygiënisch en ook niet goed voor je darmen. Vaak zit je dan namelijk langer op het toilet, waardoor er meer druk op je darmen komt te liggen. Ook dat is niet goed voor deze spijsverteringsorganen.

Koreaanse kimchi: lekker en gezond bij lunch of diner

Wist je dat er in je darmen miljoenen bacteriën leven? Ze houden je darmen gezond, helpen mee om je weerstand op peil te houden en zijn zelfs goed voor je humeur. Alle reden dus om ervoor te zorgen dat deze gunstige micro-organismen op peil blijven.

Dat kun je doen door regelmatig wat gezonde bacteriën toe te voegen. Deze vind je bijvoorbeeld in een lekker Koreaans gerecht als kimchi. Je kunt het zelf maken en je kunt kimchi ook kant-en-klaar in de winkel kopen.

Je eet kimchi als bijgerecht bij een Oosterse wokschotel, maar het kan ook in de salade of bij de soep. Ook zuurkool bevat gezonde bacteriën voor je darmen. Zet dus ook eens een lekkere zuurkoolschotel op tafel.

Ga lekker bewegen

Van bewegen word je blij. Niet alleen jijzelf, maar je darmen ook. Zij krijgen net als jij een lekkere boost als je op je favoriete muziek danst of een workout doet.

Last van je darmen? Wellicht heb je baat bij gezonde melkvervangers

Heb je wel eens last van je darmen als je melk drinkt? Probeer dan eens ongezoete haverdrink, amandelmelk of een andere drank op basis van noten en zaden. Deze drankjes bevatten geen lactose en caseïne en zijn daardoor zacht voor je darmen.

Sojadrink of rijstdrink kun je beter laten staan of slechts met mate drinken. De eerste kan namelijk je hormonen in de war schoppen en de tweede heeft nauwelijks voedingswaarde en bevat juist erg veel koolhydraten, wat kan zorgen voor een vetrandje op je buik.

Gezond ontbijtje voor je darmen

Wil je je darmen ’s ochtends verwennen met een gezond ontbijtje? Kies dan yoghurt als basis en voeg daar vezelrijke noten, zaden, pitten en bessen aan toe. Yoghurt bevat net als kimchi en zuurkool gezonde bacteriën voor je darmen.

Verrijk je je ontbijtje nog met banaan en havermout, dan zorg je ook nog eens voor voeding voor de gezonde bacteriën in je darmen. Ook op deze manier kun je ervoor zorgen dat de gunstige bacteriën in je darmen op peil blijven.

Mail