Doelgericht afvallen met intermittent vasten

Bij intermittent fasting, ook wel periodiek vasten genoemd, worden eet periodes afgewisseld met vastenperiodes. Het gaat hierbij niet zozeer om wat je eet, maar om wanneer je eet. Er zijn verschillende manieren waarop je intermittent vasten kunt toepassen, waaronder de 16/8 methode, de 5:2 methode en de alternatieve dagelijkse vasten methode. Omdat we heel goed begrijpen dat je na het lezen van dit type dieet, je nog ontzettend veel vragen hebt, zullen we in dit artikel niet alleen de verschillende manieren waarop je dit dieet kunt toepassen met je bespreken, maar ook wat de effecten zijn en bovenal of het ook voor jou een geschikte methode kan zijn om wat kilo’s kwijt te raken.

Verschillende manieren van intermittent vasten

Er zijn verschillende manieren om intermittent vasten toe te passen. Een populaire methode is het 16/8 schema, waarbij je 16 uur per dag vast en binnen een tijdsbestek van 8 uur je maaltijden nuttigt. Een andere veelgebruikte methode is het 5:2 schema, waarbij je vijf dagen normaal eet en twee dagen beperkt in calorieën. Wat wel belangrijk is, is dat je voor jezelf de juiste tijden hanteert. Wanneer je kiest voor de 16/8 methode, dan is het vaak aan te raden om te beginnen om 12.00 uur, zodat je om 20.00 uur je laatste maaltijd mag nuttigen. Onze ervaring leert namelijk dat het vaak gemakkelijker is om ‘s ochtends niet te eten, dan ‘s avonds je maaltijd te moeten laten staan.

Effecten van intermittent fasting

Intermittent fasting heeft vaak een aantal verschillende effecten op het lichaam. Het voornaamste effect is het verliezen gewicht, waar het de meesten natuurlijk ook om te doen is. Dit komt doordat je calorieinname over de gehele dag een stuk lager is, waardoor je vanzelf meer verbruikt en dus afvalt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de bloedsuikerspiegel beter kan stabiliseren, wat vervolgens ook weer allerlei positieve effecten heeft op de rest van onze gezondheid. Er zijn zelfs studies die suggereren dat het kan bijdragen aan het verlengen van de levensduur, maar in hoeverre dit het geval is, blijft natuurlijk een raadsel.

Is het geschikt voor iedereen?

Intermittent vasten is niet geschikt voor iedereen. Het wordt over het algemeen afgeraden bij mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes. Het is belangrijk om bij twijfel altijd een arts te raadplegen voordat je met intermittent vasten begint. Helemaal omdat je er ineens een heel ander patroon op nahoudt, is het wel belangrijk dat je goed weet of je lichaam dit kan handelen ja of nee. Het is daarom dus ook verstandig om met je arts in gesprek te gaan, zodat er eerst kan worden gekeken hoe je er lichamelijk en dus ook conditioneel aan toe bent. Op basis daarvan kan er vaak een redelijke inschatting worden gemaakt of het wel of niet verstandig is om te doen. Mocht blijken dat dit niet de juiste weg is voor jou om de nodige kilo’s kwijt te raken, dan kan een arts je vaak ook adviseren over mogelijke alternatieve manieren om gezond af te vallen.

Mail