close up of a dad and his little baby sleeping together
Photo by Pixabay on Pexels.com

Eerste vaderdag cadeau

Waarschijnlijk is je partner een tijdje geleden voor het eerst vader geworden. Nog van harte gefeliciteerd, met de geboorte van jullie kind! We weten zeker dat deze man de beste vader zal worden voor de zoon/ dochter die jullie samen mogen opvoeden.

Eens per jaar, om precies te zijn de derde zondag van juni, is het vaderdag. Op deze dag is het tijd om elke vader centraal te stellen. En daarmee bedoelen we alle vaders die vader mochten worden, maar ook alle vaders die op een manier een vader-rol vervullen. Vaderdag vier je, wat ons betreft, als je je op een dergelijke manier vader voelt.

Bij alle vaders hoort dan ook een eerste vaderdag. Je ziet dan bijvoorbeeld dat er zelfgemaakte cadeaus worden gegeven. Lees: een vingerverf tekening met een vaderdag wens of een ander leuk knutselwerkje. Maar, omdat het niet voor elke vader betekent dat het kind nog maar tussen de 0 en 1 jaar oud is, houden wij het in deze blog op de meer algemene cadeautjes. Iets dat goed bij de vader past, iets over het karakter/ hobby/ kenmerk van het kind zegt. Het gaat immers meer om het gebaar dat je iets geeft; dat je er over hebt nagedacht.

Voor de StarWars-fan

Een vader die een jong kindje als zijn zoon of dochter mag beschouwen én een vader die ook nog eens van StarWars houdt, geef je deze auto-sticker. Je laat met een dergelijke sticker aan medebestuurders zien dat je een baby in de auto vervoert en dat je daarom bijvoorbeeld wat voorzichtiger rijdt. Dit is niet verplicht, maar wel een leuke toevoeging. Al helemaal omdat het in dit geval gaat om een baby Yoda. Yoda staat bekend als een wijs figuur, wat misschien wel op het karakter van de vader slaat. Koop er bijvoorbeeld een leuk kaartje bij, waar je een van de wijsheden van Yoda opschrijft, die refereert naar het vaderschap. Een voorbeeld: ‘No! Try not. Do. Or do not. There is no try. Dit betekent dat je altijd alles moet geven, in plaats van het slechts te proberen.

Voor de ‘alwetende’ vader

Dat je als vader overal antwoord op moet hebben, is natuurlijk niet waar. En toch, zal je als vader veel ongrijpbare vragen van je kinderen ontvangen. Ze zien je waarschijnlijk toch als een soort voorbeeldfiguur met in ieder geval meer levenservaring dan zijzelf. Met het boek ‘De antwoorden op de grote vragen‘ van Stephen Hawking, vind je jezelf wellicht in de positie om je kinderen wel bepaalde antwoorden te kunnen geven. Je zal moeten openstaan voor verschillende zienswijzen op het leven. Het betekent natuurlijk niet dat dit boek de absolute waarheid weerspiegelt, maar het laat je wel nadenken over bepaalde onderwerpen.

Voor de koffiedrinker

Een dagelijks kopje koffie een upgrade geven aan de hand van deze mok? Absoluut een goed idee, al zeggen we het zelf. Het is een cadeau dat je geeft waar hij zeker iets aan heeft. Iets waardoor hij elke dag wordt herinnerd aan wat goed is, ook wanneer je het kind in kwestie wel achter het behang kan plakken (figuurlijk, natuurlijk). Want, laten we eerlijk zijn, een vader is op veel momenten toch zeker een rots in de branding. Het leuke aan ouders is, is dat er een bepaalde dynamiek tussen de twee speelt. Als kind kies je bijvoorbeeld bij een sociaal probleem voor advies van je vader, waar je bij de meer cognitieve vragen eerder je moeder of andere vader raadpleegt. Zoals op de mok ook staat beschreven: ‘When in doubt, call dad!

Voor de aanstaande vader

Ook alle mannen, waarvan de partner slechts in verwachting is van het kindje, is al een vader. Op de eerste vaderdag, mits dat qua timing een beetje klopt, is het dan ook niet meer dan leuk om via een cadeautje als deze de vader van de zwangerschap te informeren. Het is ietwat met een knipoog, maar het is voor de vader direct duidelijk wat eraan zit te komen. Hoewel je op het moment zelf waarschijnlijk nog niet weet wat het wordt en of het kindje helemaal gezond is, mag je, gepland of niet, jezelf al als vader beschouwen. Vanaf nu zal je leven op de kop staan, maar, geloof ons, het brengt je ontzettend veel goeds!

Voor de vader die kan barbecuen

Voor sommige mannen is het toch wel een hoogtepunt om te gaan barbecuen. Want hoewel ze niet de grootste keukenprinsen zijn, moet het omdraaien van wat vlees wel lukken. Er wordt ingelezen op grilltemperaturen, verschillen tussen soorten biefstukjes en zelfs de boodschappen worden voor hun rekening genomen. Wellicht wat flauw om een onderwerp als deze (lees: de conservatieve man) aan te snijden, maar voor sommigen is het simpelweg een acceptabele waarheid. Dus, jouw vader vindt het leuk om te barbecuen en je moeder of tweede vader wil graag dat hij er wel leuk uitziet. De oplossing om te voorkomen dat er op die kleding wordt geknoeid? Dit ontzettend gave Old West BBQ Short!

Voor de vader die niet vies is van een biertje

Ooit gehoord van een mancave? Nee? Well, jouw vader ongetwijfeld wel. Zie een mancave als en heiligdom. Hier hult de moderne man zich in zijn natuurlijke habitat van gadgets en sport gerelateerde activiteiten (voetbal kijken, darten, poolen, etc), met een biertje zijn hand. De mate aan zelfvertrouwen is niet te missen en de realiteit van het ‘echte’ leven is eventjes niet aanwezig. Over dat biertje gesproken, alle bierdopjes van de speciaalbiertjes kunnen natuurlijk niet zo maar worden weggegooid. En dus, zie hier, een zogeheten bierdopjes houder, of wel biercap collector. Een ode aan alle biertjes die zijn gedronken, die moeten worden onthouden en die simpelweg een leuke decoratie in de kamer vormen. Laat het je moeder maar niet zien…

Voor de wens-vader

De vraag ‘denk jij dat je later kinderen neemt?’ is eigenlijk de meest verschrikkelijke vraag die je kan stellen. Het is namelijk voor niet iedereen zo makkelijk om een kind op de wereld te zetten. Genetische ziekten, gevolgen van hevige ziekten, permanente onvruchtbaarheid, leeftijd en nog veel meer andere oorzaken kunnen leiden tot het ‘verstoren’ van deze wens. Toch kan het zijn dat de man in kwestie zich eigenlijk al lang vader voelde. Een man tegen wie wordt gezegd: ‘volgend jaar wordt jullie jaar’ (lees: volgend jaar gaat je wens voor een kind wél in vervulling). Een man die bijna de moed is verloren, maar na talloze pogingen toch weer probeert het licht te zien. Dit boek is door een dergelijke man geschreven en geeft veel steun aan mannen in een eenzelfde situatie. Het is een moeilijk onderwerp om aan te snijden, maar niet onbespreekbaar. Of je dit overigens op een dag als vaderdag moet aanreiken, is aan jou. Jij kan immers het beste de gevoelens van je man hierover inschatten, nietwaar?

Voor de goed ruikende vader

Volgens sommigen niet een heel persoonlijk cadeau, voor ons een cadeau dat misschien niet persoonlijker kan. Geur zegt namelijk ontzettend veel over een persoon. Het doet je aantrekken tot andere personen, zegt iets over de mate waarin je je verzorgt en is natuurlijk gewoon erg fijn voor jezelf. De hele dag zo’n vleugje van, bijvoorbeeld, de Hugo Boss Bottled Eau de Parfum in je neus is toch alles wat je wil. Dus, bedenk wat jouw vader lekker vindt, waar jij de hele dag je neus in wil houden en in welke mate je hij hierom geeft. Je geeft namelijk geen luchtje cadeau als hij al jarenlang alleen dezelfde Dove deodorant roller in zijn badkamerkastje bewaart. Beetje overdreven, niet waar?

Voor de vader die geen cadeautjes wil

Je hebt van die vaders die geen cadeautjes hoeven. Of ze hebben het al, of ze vinden het het niet waard om aan te schaffen of geven simpelweg niets om spullen. Althans, niets om spullen die eigenlijk niet nodig zijn, maar wel enigszins praktisch zijn. Zie hier, het perfecte cadeau voor een vader als deze. Dat het cadeautje ‘nutteloos’ is, wil je niet horen. Het is namelijk allesbehalve nutteloos, gezien hij het elke dag met gemak om zijn voeten schuift. Het laat zien dat je om je vader geeft, maar ook zijn gevoelens accepteert. Dat je weet dat hij soms wat mokkig kan reageren op dingen die alleen maar lief zijn bedoeld en dat je weet dat hij ook maar het beste ervan probeert te maken. Een man van in zijn hoofd, een vader in zijn hart.

Voor de sentimentele vader

Vul dit fotoboek met alle eerste moment dat deze man een vader werd. Of dat nou is door de geboorte van zijn pasgeboren zoon of dochter, of dat het nu gaat om een man die bij een gebroken gezin in trekt, waar hij de rol als vader op zich neemt. Je geeft met een blijk van waardering aan wat voor geweldige man hij nu eigenlijk is. Alle momenten die zijn geweest, leuk of niet, komen samen in dit fotoboek. Ben je zelf creatief, dan kan je er bijvoorbeeld ook mooie teksten of quotes bij zetten. Voorbeelden van quotes over vaderschap zijn: ‘een vader geeft geen raad, hij geeft een voorbeeld’ of ‘ik hoop dat mijn zoon niet dat kind wordt waar ik altijd op heb gehoopt, maar dat ik de vader mag worden die hij graag wil hebben’.

Voor de jonge vader

Nou, weer een cadeautje voor een vader die nog niet heel lang vader is geworden. Nu is het wat voorbarig om te zeggen dat mannen geen kind kunnen verzorgen, maar eerlijk is eerlijk, het verzorgende karakter is doorgaans een stuk vaker in de vrouw terug te vinden. Hoe dan ook, dit cadeautje is een soort knipoog naar vaderlief, die altijd zijn stinkende best doet om een zo goed mogelijke vader te zijn. Weet wel zeker dat hij dit kan waarderen, voor je dit aan de vader gaat geven. Doe je dit niet, dan kan het zo zijn dat het cadeau in het verkeerde keelschat schiet. Wat een leuke, eerste vaderdag had moeten zijn, is nu allesbehalve gezellig meer. Aan de andere kant, als dat de waarheid is, waarom er dan omheen draaien…

Voor de ‘ik-heb-mijn-rust-nodig’ vader

Het vaderschap kan zeker een grote uitdaging zijn. Waar je de ene dag niet meer gelukkiger dan ooit kan zijn, is de andere dag een regelrechte ramp. Ongeveer alles wat fout kan gaan, ging fout en on top of that waren de afgelopen nachten met allesbehalve slaap gevuld. Dus, soms is het niet meer dan logisch dat een vader rust nodig heeft. En wat is bij uitstek dé plek om dit op te zoeken? Precies, het toilet. Niemand komt hier bij je, je kan even een kwartiertje de tijd nemen zonder dat iemand je gek aankijkt en komt tot rust. Een leuke aankleding en een gebaar om te laten zien dat dit oké is, is om je vader een Gadgy WC Rolhouder Zwart Schaap te geven op zijn eerste vaderdag. Schrijf er een kaartje bij met de uitleg waar dit cadeau vandaan komt en weet daardoor zeker dat het wordt gewaardeerd.

Voor de …

Zelfgemaakte cadeautjes worden vaak gewaardeerd en zelfgeschreven tekst wordt vaak gewaardeerd. En toch, toch wordt vaak vergeten dat cadeautjes die je ‘gewoon’ aanschaft, ook een hele grote waarde voor iemand kunnen hebben.

In deze blog hebben wij enkel voorbeelden gegeven van de cadeautjes die je aan een vader geeft, die voor de eerste keer vader is geworden. We hebben er beschrijvingen bij gegeven van bepaalde situaties, waarin dit cadeautje meer dan geschikt is. Dat neemt echter niet weg dat je je eigen redenen voor het cadeau kan bedenken. Sterker nog, het neemt niet weg dat je het ook niet kan doen en het slechts ter inspiratie in je opneemt.

Wees je bewust van wat voor vader het is, of je nu de partner bent of dat je deze man op latere leeftijd als vaderfiguur tot je hart hebt toegelaten. De betekenis van het vader zijn, het vaderschap en het vader worden ligt namelijk voor iedereen anders. Hoe dan ook weten we bijna zeker dat de vader het zeker kan waarderen, alleen al omdat er aan hem wordt gedacht.

Mail