/

Fleur Launspach: carrière, ouders, partner en meer

Fleur Launspach, niet de dochter van Rik Launspach, wel Engeland-correspondent voor de NOS. De vrouw heeft een indrukwekkende carrière achter zich en is nog steeds bezig met het veroveren van de Nederlandse harten.

Wie de ouders van Fleur Launspach dan wel zijn, wie haar partner is en wat haar precieze carrière tot dusver is geweest, lees je in deze blog.

Carrière

Fleur Launspach is nog maar 32 jaar en toch heeft ze al een grote naam in de Nederlandse, maar ook internationale journalistiek neergezet. De meesten in Nederland zullen haar kennen als huidig NOS-correspondent. Mr. Brexit, alias Tim de Wit, heeft ze hiermee van zijn troon ‘verstoten’.

De carriere van Launspach begon misschien wel in haar genen. Geboren in een familie van schrijvers, koos ze er vreemd genoeg toch voor om te startten met een studie Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Toch begon het al naar een jaar te jeuken en stapte ze over op Film- en Televisiewetenschappen. Met een master in de journalistiek, begon ze aan een geweldige tocht.

Geduld is een schone zaak

Geduld is inderdaad een schone zaak, maar in het geval van Launspach niet. Ze wilde naar eigen zeggen niet wachten tot ze weer terug naar Afrika kon. Tijdens haar stage van de master, vloog ze namelijk naar Ghana om daar een reportage te maken.

Met eigen spaargeld en een hoop moed vertrok ze allereerst naar Sierra Leone, waar ze een reportage schoot tijdens de ebola crisis. Een aantal indrukwekkende, maar ook schrikwekkende beelden verder, kwam ze in contact met Al Jazeera.

In Qatar ging ze, in het Engels, aan de slag voor deze omroep. Door deze ervaringen en haar tijd als freelance journalist, heeft ze een wereldse blik ontwikkeld. Het maakt haar genuanceerd, vergroot haar credibility en zet haar als gerenommeerde journalist neer.

NOS-correspondent

Helemaal op vaste voeten staat ze in theorie nog niet, gezien ze, niet drijft, maar zich wel weer op een eiland midden in een zee bevind. We hebben het niet over een onbewoond eiland, maar wel over het eiland dat zich voordoet als Engeland.

Sinds een korte tijd heeft ze, zoals vermeld, het stokje van Tim de Wit overgenomen. Waar De Wit zich voornamelijk de laatste tijd nog richtte op de Brexit, focust Launspach zich vooral op het after Brexit tijdperk.

‘While the English are too polite to be honest, the Dutch are too honest to be polite’

Fleur Launspach

Wederom laat ze zien haar expertise te verbreden. Nooit klaar om te leren en met een frisse wind bindt ze zich vast in de Engelse, ‘fascinerende’ cultuur.

Wat doet een correspondent?

Nu begrijpen we dat het voor niet iedereen duidelijk is wat een correspondent precies is. We geven om die reden een korte uitleg, zodat het begrip wat duidelijk wordt.

Een correspondent is een journalist die vanuit een specifiek gebied of land verslag doet van de gebeurtenissen die daar plaatsvinden. Hij of zij is ter plaatse en verzamelt informatie over politieke ontwikkelingen, economische trends, culturele verschuivingen en andere belangrijke gebeurtenissen. Een correspondent is vaak goed ingevoerd in de lokale cultuur en spreekt de taal. Dit stelt hen in staat om nauwkeurige en diepgaande verslaggeving te bieden aan hun publiek. Correspondenten spelen een belangrijke rol bij het informeren van het publiek over wereldwijde gebeurtenissen. Ze leven letterlijk op de plek waar de gebeurtenissen plaatsvinden. Met het directe nieuws wordt gestreefd naar het bevorderen van begrip en verbinding tussen verschillende culturen.

Fleur Launspach in haar rol als correspondent

Ouders

Afgezien van een indrukwekkende carrière, met ontzettend veel verricht werk, heeft ze natuurlijk ook nog een thuis. Hoewel men denkt dat ze de dochter is van de bekende acteur, regisseur en schrijver Rik Launspach, is dat niet waar. Ooit is dat nieuws naar buitengekomen en sindsdien komt ze er niet meer vanaf. Rik heeft overigens wel twee dochters, maar daar valt Fleur dus niet onder.

Wie haar vader wel precies is, is niet helemaal bekend. Meer informatie kunnen we vertellen over haar moeder, Els, en haar broer, Thijs Launspach.

De moeder van Fleur is een schrijver. Hoewel ze is afgestudeerd in theaterwetenschap, staat de vrouw bekend als schrijver van romans, jeugdromans en verschillende essays. Daarnaast is ze ook nog docent aan de Hogeschool van de Kunsten. Hier geeft ze onder andere les in Griekse tragedies en Shakespeare.

Thijs is een bekende (Tedx-)spreker en schrijver. Zo schreef hij de bestseller Fokking Druk (2018), Werken met Millennials (2019), Werk kan ook uit (2020) en Je bent al Genoeg (2022). Opgeleid als psycholoog, weet Thijs ontzettend veel te schrijven en te vertellen over onder andere stressmanagement en mentale gezondheid. Benieuwd: de alleskunner heeft een eigen podcast en is regelmatig te lezen in het Algemeen Dagblad.

Partner

Natuurlijk zijn we dan ook razend benieuwd of deze fantastische vrouw haar hart al aan iemand vergeven heeft. Het antwoord: ja (helaas wel). In het Midden-Oosten ontmoette ze haar huidige verloofde, van wie de identiteit bij ons niet bekend is. Een leuk feitje: door de arabier is ze in Londen terechtgekomen. Ze verhuisde met hem mee, uit de liefde. Gelukkig kon ze, voor haar tijd bij de NOS, als freelancer voor de Engelse Al Jazeera aan de slag.

Conclusie

Met het indrukwekkende portfolio dat Launspach in nog maar korte tijd heeft opgebouwd, zijn we benieuwd naar wat ze nog meer te brengen heeft. We zijn ontzettend benieuwd naar haar tijd in Engeland. Met name nu de opbouw van leven na de Brexit nog in volle gang is. In 2022 gebeurde er al ontzettend veel naast de Brexit. Denk aan de dood van Queen Elizabeth en drie (!) nieuw aangestelde premiers.

Mail