a person holding a hair brush in their hands

Gebruik deze middelen tegen haaruitval bij vrouwen

Kijk je naar de gemiddelde man van middelbare leeftijd, dan zal het je verbazen hoeveel mannen kampen met haaruitval. Vrijwel iedereen, zal je zien. De reden daarvoor is niet zo zeer echt iets schrikbarends: het is gewoon zo.

Haaruitval bij vrouwen komt in die mate (gelukkig) stukken minder voor. Toch verliezen veel vrouwen toch wel een aanzienlijke hoeveelheid haar per dag, al is het dan simpelweg wat minder duidelijk. In deze blog gaan we het in elk geval hebben over middelen die je kan gebruiken bij haaruitval.

Verschillen in haaruitval

Hoewel haaruitval bij mannen vaak resulteert in kaalheid op de kruin of een terugwijkende haarlijn, vertonen vrouwen meestal diffuus haarverlies over de hele hoofdhuid. Vrouwen behouden meestal hun haarlijn, maar ervaren dunner wordend haar over het algemeen. Het gaat dus meer over het behoud van de gehele dikte van het haar. Toch wel hanig om het even zo duidelijk uitgelegd te hebben gekregen, nietwaar?

Oorzaken van haaruitval

Goed, iedereen heeft in zijn leven wel een periode waarin ze meer haaruitval ervaart dan anders. Dit kan verschillende oorzaken ten grondslag hebben, welke we graag aan je laten zien. Lees:

#1 Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen, zoals tijdens de menopauze of na de bevalling, kunnen leiden tot tijdelijk haarverlies als gevolg van schommelingen in oestrogeen- en progesteronspiegels. Soms is duurt het relatief kort, zoals na de bevalling, anderzijds kan het echt wel tot een schrikbarende hoeveelheid leiden, zoals in de menopauze. Als je het verliest is het helaas geen garantie dat het ook ‘gewoon’ weer terug groeit, helaas.

#2 Stress en emotionele factoren

Langdurige stress kan de haarzakjes aantasten en leiden tot verhoogd haarverlies. Emotionele factoren zoals angst en depressie kunnen ook bijdragen aan haaruitval. Super vervelend, maar wel iets wat je tegen kan gaan. Met andere woorden, zorg ervoor dat je zo min mogelijk stress ervaart. Je zal zien dat dat ook op bij andere zaken in je lichaam een positieve werking kent.

#3 Voedingstekorten

Een onevenwichtige voeding met tekorten aan essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, zink, vitamine D en B-vitaminen kan haarverlies veroorzaken omdat deze voedingsstoffen cruciaal zijn voor gezonde haargroei. IJzer draagt bij aan het transport van zuurstof naar de haarzakjes, terwijl zink essentieel is voor celgroei en reparatie, inclusief de groei van haar. Vitamine D speelt een rol bij het reguleren van haargroeicycli en B-vitaminen zijn nodig voor de productie van rode bloedcellen, die zuurstof naar de haarzakjes transporteren. Een gebalanceerd dieet is dus essentieel voor het behoud van gezond haar.

#4 Genetica en erfelijkheid

Erfelijke factoren spelen een belangrijke rol bij haaruitval bij vrouwen. Vrouwen met een familiegeschiedenis van haarverlies hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van alopecia. Maar goed, dan heb je het ook wel weer over een hele specifieke haarziekte. Zo’n eentje waar lang niet alle vrouwen mee in contact komen in hun leven.

Symptomen

De meeste vrouwen zullen het wel doorhebben, als ze last hebben van haaruitval. Van verstopte doucheputjes tot een overvolle borstel en de hele keukenvloer vol haren, je merkt het echt wel. Over het algemeen zal je het trouwens merken aan:

 • Dunner worden haar, vooral rond de kruin en de scheiding. Die plekken vallen het meest op, omdat deze het moeilijkst zijn om ’te verbergen’.
 • Plukken die uitvallen tijdens het borstelen en wassen, zullen ook weleens voorkomen. Heb je gewoon een ‘bos’ haar in je handen, bijvoorbeeld.
 • Haaruitval kan en zal in principe gepaard gaan met verandering in de haarstructuur, zoals broosheid en verlies van glans. Het ziet er dof en onverzorgd uit, helaas.

Mocht je trouwens willen weten waar het vandaan komt, dan kan je naar de huisarts. Deze stelt dan een aantal vragen om een aantal ziektes/ aandoeningen/ veranderingen in levensstijl uit te sluiten. Komt hier nog geen antwoord uit, dan kan het zijn dat ze bloed willen prikken. Wellicht dat een tekort aan een vitamine of mineralen de ‘onzichtbare’ oorzak is.

Middelen tegen haaruitval

Maar goed, nu vraag jij je wellicht af welke middelen je tegen haaruitval kan gebruiken. Wij houden het maar even op natuurlijke middelen, omdat we niet willen dat je iets gebruikt wat je wellicht kwaad kan doen. Raadpleeg bij alles wat je gebruikt, ook hiervan, trouwens een professional. You better be safe than sorry, zouden we maar willen zeggen. Anyway, kijk eens naar de volgende dingen:

 • Voeding
  Het eten van een uitgebalanceerd dieet rijk aan voedingsstoffen zoals ijzer, zink en vitamine E kan de haargroei ondersteunen.
 • Essentiële oliën
  Oliën zoals rozemarijn, pepermunt en tea tree kunnen de hoofdhuid stimuleren en de haargroei bevorderen. Lekker een nachtje laten intrekken om het de volgende ochtend uit te spoelen.
 • Massage
  Regelmatige hoofdhuidmassages kunnen de bloedcirculatie verbeteren en de gezondheid van de haarzakjes bevorderen.
 • Kruidensupplementen
  Kruiden zoals zaagpalm en brandnetel kunnen helpen bij het blokkeren van DHT, een hormoon dat haaruitval kan veroorzaken.
 • Aloë vera: Het sap van de aloë vera plant kan de hoofdhuid hydrateren en de haargroei stimuleren. Wist je dat aloë vera trouwens ook fantastisch is wanneer je door de zon bent verbrand. Het werkt verkoelend en heeft een mogelijk helende werking.

Weet dat het belangrijk is om te onthouden dat natuurlijke remedies tijd nodig hebben om resultaten te tonen en niet voor iedereen even effectief zijn. Als haaruitval aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om een ​​arts te raadplegen.

Conclusie

Haaruitval is vervelend, maar hoeft niet altijd meteen te duiden op wat ernstig. Het is een gevolg van natuurlijke processen waar elke vrouw in haar leven mee te maken krijgt. Er is een aantal natuurlijke middelen dat je kan gebruiken om de haartuival tegen te gaan. We hopen dat je iets hebt gehad aan alle informatie, maar, weet dat je altijd een professional dient te raadplegen als het gaat om hevige haaruitval.

Mail