kirkland vitamin c 1000 mg

Heb jij het nodig om collageen bij te nemen?

Niemand wordt blij van een slechte huid, pijnlijke gewrichten of weinig spiermassa. Deze problemen hebben gemeen dat ze het gevolg kunnen zijn van verminderd collageen in ons lichaam. Wist je dat collageen het meest voorkomende eiwit is van het lichaam? Namelijk wel één derde van al onze eiwitten. Het kan per persoon verschillen of het verstandig is om wat collageen bij te slikken. Lees snel verder om er achter te komen wat collageen voor jou kan betekenen. 

Collageen voor je huid

Collageen wordt ongeveer tot je 25e levensjaar natuurlijk door je lichaam aangemaakt. Je kunt het zien als een soort lijm, omdat het alles in je lichaam bij elkaar houdt. Zo houdt het ook je huid stevig en glad. Naarmate je ouder wordt, neemt de collageenproductie af. Hierdoor kennen we het verschil tussen jeugdigheid en huidveroudering. Om huidveroudering te voorkomen kun je dus het beste letten op het eten van collageenrijke recepten. In vis en vlees zitten bijvoorbeeld collageen, maar ook in noten of zaden. Daarnaast kun je collageen ook als supplementen kopen. Zo heb je bijvoorbeeld ook viscollageen. Viscollageen komt uit de huid, schubben en beenderen van vissen en lijkt het meest op menselijk collageen. Na het starten met collageen supplementen, zou je na ongeveer 6 weken verschil kunnen zien. In ieder geval interessant om eens te proberen dus.

Wat heeft de wetenschap te zeggen?

Er zijn niet veel onderzoeken bekend naar de effecten van collageen supplementen. Wel is er een grondige analyse geweest door 19 verschillende studies, dat gepubliceerd werd door het International Journal of Dermatology. In totaal deden hier 1.125 deelnemers aan mee. En jawel, de participanten die de collageen supplementen gebruiken, zagen een verbetering in de stevigheid en soepelheid van hun huid. Ze gaven zelfs aan dat rimpels hen minder opviel. Natuurlijk zijn er wel meer onderzoeken nodig, zodat deze resultaten nog geloofwaardiger worden. Maar het is een veelbelovende uitslag. Uiteindelijk kun je het natuurlijk altijd voor jezelf proberen en kijken wat het met je huid, haar, gewrichten en nagels doet.

Hoe is oestrogeen verbonden met collageen?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat oestrogeen je collageenproductie ondersteunt. Oestrogeen heeft namelijk een soort sleutelrol bij de verbinding met fibroblasten (cellen in het bindweefsel). En fibroblasten zijn dan weer verantwoordelijk voor de productie van collageen. Nu is het niet zo dat de productie van collageen precies de stijging en daling van je oestrogeenspiegels volgt, maar ze zijn zeker wel met elkaar verbonden. Zo kun je stellen dat hoge niveaus van oestrogeen in verband staat met een hoge productie van collageen. Oestrogeen wordt door je lichaam zelf aangemaakt, maar ook via externe bronnen verkregen. Je kunt het bijvoorbeeld vinden in sojabonen, amandelen, pompoenpitten en lijnzaad. Hiermee kun je je oestrogeenlevels verhogen. Let daarbij ook op een gezonde levensstijl zonder al te veel stressfactoren. En hou er ook rekening mee dat de hormonale anticonceptie, zoals de pil, je natuurlijke hormoonbalans kan verstoren. Dit is natuurlijk erg veel om dagelijks aan te denken, maar enigszins rekening houden met deze kennis kan nooit kwaad.  

Mail