Leuke steden Duitsland

Is het binnenkort tijd voor een tripje naar het buitenland? Overweeg dan eens om naar Duitsland te gaan. Dit land van de bratwurst heeft namelijk ontzettend veel te bieden. Veel meer dan alleen die bratwurst, dus. Het heeft onder andere een rijke geschiedenis en staat ook wel bekend als land om goedkoop te shoppen (voor Nederlanders, althans).

In deze blog gaan we in op de leukste steden van Duitsland. We vertellen je hoe ver het rijden is, wat de highlights van de stad zijn en nog meer leuke weetjes. Boek er zelf een leuke bed&breakfast, AirBNB, hotel of appartementje bij en je bent klaar om te gaan! En, als jij het niet doen, doen wij het wel, zó leuk dat het is.

Oh ja, de steden staan niet op volgorde van leuk naar minst leuk, dat mag je namelijk zelf bepalen + de reisduur is bepaald vanaf Amersfoort, gezien dat lekker centraal ligt.

#1 Keulen (Köln)

Reisduur Amersfoort – Keulen: +- 2 uur en 45 minuten

Het eerste waar je wellicht bij deze stad aan denkt, is de Dom van Keulen. Het is de grootste Kathedraal van Duitsland en is gebouwd in een Gotische stijl. De restauraties van de Dom duren lang, maar de bouw overtreft hierbij alles, gezien dat neerkomt op een goede drie eeuwen. Je kan de Dom tegen betaling beklimmen, wat een ontzettend mooi uitzicht over de stad geeft.

Verder heb je er verschillende musea, die ieders een ander soort van kunst en/ of geschiedenis weergeven. Lees: het Ludwig Museum of Wallraf-Richartz Museum. Geen fan van cultuur? Breng dan een bezoekje aan de dierentuin, waar het zeker mogelijk is je een halve dag te vermaken. We raden je overigens aan in de zomer of lente te gaan, gezien op die momenten de stad het meest bruisend is. Volle terrassen en gezelligheid sieren de stad. Fan van Kerst? Ook in Keulen zal je rond de kerst verschillende kerstmarkten kunnen bezoeken.

#2 Hamburg

Reisduur Amersfoort – Hamburg: +- 4 uur en 45 minuten

Waarschijnlijk vond je het vroeger meer dan grappig dat er daadwerkelijk een plaatsnaam bestaat die ‘Hamburg’ heet. ‘Eet iedereen dan alleen maar de hele dag hamburgers? Hihi’, was dan ongeveer wat je zei. In ieder geval is Hamburg veel meer dan alleen zijn naam. Het is een echte havenstad en is tevens de op een na grootste stad van het hele land. Je kunt er leuk fietsen en/ of wandelen langs de Elbe. De dag afsluiten met een visje op het menu is niet meer dan een vereiste als je in een stad als deze bent. Tenminste, als je vis eet én lekker vindt.

Gezien het zeker een stukje rijden is, raden we aan er een drie dagen voor uit te trekken, om de hele stad te gaan verkennen. Bij dat verkennen hoort de oude Elbtunnel, een boottrapje door de haven, een avondje uit in de Reeperbahn buurt en alle andere uitgaansgelegenheden, genieten van het uitzicht op de Elbphilharmonie en last but not least, het bezoeken van musea.

#3 Münster

Reisduur Amersfoort – Münster: +- 2 uur en 30 minuten

All I want for Christmas is… Münster. Deze stad staat bij de Nederlanders bekend als dé stad waar je heen gaat voor de kerstmarkt. Niet omdat het de grootste of meest uitbundige markt is, maar wel de meest gezellige. Je vindt er in ieder geval een hoop landgenoten én een fijne sfeer. Het maakt het toegankelijk voor jong en oud. Een heerlijke glaasje glühwein, een warme chocolademelk met slagroom of een heerlijke pretzel: je zal je zeker een tijd kunnen verblijven.

De rest van het jaar staat Münster bekend als een bruisende studenstad, waar veel leuke café’s en andere eetgelegenheden zijn te vinden. Breng een bezoekje aan de LWL-Museum für Kunst und Kultur of de Allwetterzoo en geniet van de mensen om je heen.

#4 Berlijn

Reisduur Amersfoort – Berlijn: +- 6 uur en 50 minuten

Nee, het is niet dichtbij, ja, het is wel zeker de moeite waard. Heb je geen zin in de auto, dan kan je er ook goed met de trein heen. De energie die je overhoudt heb je zeker wel nodig om alle indrukken van de stad te verwerken. Je vliegt van de Berlijnse Muur naar het Popstdamer Platz en van de Brandenburger Tor naar Checkpoint Charlie en de Reichstag. Heb je dat gezien, dan heb je wel ongeveer de ‘geschiedenis’ highlights gehad. Daarna is het tijd om de rest van de stad te verkennen.

Berlijn is een enorme stad met heel veel verschillende mensen. Samensmeltingen van culturen en een hoge tolerantie van de lhbtiq+ gemeenschap staan hierbij centraal. Je vindt in het centrum een bruisend uitgaanscentrum en vele winkels om in te kunnen shoppen. De geschiedenis is vermengd met hypermoderne gebouwen en dat maakt Berlijn een zeer bijzondere stad. Overal zijn plekken om te overnachten en met het openbaar vervoer sta je binnen de kortste keren sta je aan de andere kant van de stad.

#5 Stuttgart

Reisduur Amersfoort – Stuttgart: +- 6 uur en 30 minuten

Alle auto-fans opgelet: in Stuttgart vind je het Porsche en Mercedes-Benz museum. Je hebt de mogelijkheid om in de geschiedenis van de automerken te stappen en je te laten fascineren door de nieuwste technologieën. Geen autofan? Dan kan je nog steeds naar deze stad toe komen. Er is bijvoorbeeld het Slot Ludwigsburg, dat met zijn prachtige architectuur een echte eye catcher is. Op de Fernsehturm heb je overigens het beste uitzicht over de stad heen. En we zeggen je, het is prachtig.

In de Tweede Wereldoorlog is de stad Stuttgart voor zo’n 60% verwoest. Hoewel dus veel van wat je ziet ‘nieuw’ is, zijn er nog wel veel sporen van de oorlog terug te zien, mocht je dat interessant vinden. Verder vindt je op redelijk bereikbare afstand Europa Park, een soort pretpark voor het hele gezin. Een leuk uitstapje om je tripje mee te eindigen, dachten wij zo.

Andere steden

Naast de bovenstaande vijf Duitse steden, zijn er nog een hele hoop andere steden die je kan gaan bezoeken. Deze variëren van Bremen tot Hannover en van Heidelberg tot aan Dresden. Vergeet ook Oberhausen niet, waar je meer dan goed kan shoppen. Kortom: welke stad je graag wil bezoeken, ligt voor een groot deel aan je wensen. Ga je voor iets specifieks als een automuseum, dan zal je niet overal terecht kunnen. Maar, een toren met een uitzicht over de stad vindt je doorgaans wel in elke stad. Wij wensen je in ieder geval al veel plezier op je tripje naar een leuke, Duitse stad.

Mail