blue and white flowers

Maak de tuin zomerklaar met deze tips

Het is nog geen zomer, maar die is er bijna weer. Tijd om te genieten van het mooie weer en te ontspannen in je eigen tuin. Toch weten veel mensen niet hoe ze hun tuin zomerklaar kunnen maken. Je kunt zeker wat tuinstoelen in de tuin plaatsen, maar is dat alles? Zeker niet! De optimale zomertuin heeft extra zorg en aandacht nodig. Denk aan de muren verven met verf (die geschikt is voor buiten), de bladeren opruimen, snoeien met het juiste gereedschap en meer. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

De scheidingsmuur met de buren verven

Heb je ooit naar de scheidingsmuur met je buren gekeken en gedacht dat het wel wat kleur kon gebruiken? De scheidingsmuur is echt een top idee om je tuin eigen te maken. Je kunt een saaie, grijze betonnen muur bijvoorbeeld een groene kleur geven, of zelfs muurschilderingen van een jungle maken. Het is een relatief goedkope manier om echt een groot verschil te maken in je tuin. Bedenk je maar eens hoe het eruitziet als een lange, grijze muur een nieuwe kleur heeft gekregen.

Opruimen en snoeien

Vervolgens kun je beginnen met opruimen en snoeien. Haal dode bladeren, takken en ander afval weg dat zich heeft opgehoopt tijdens de lente. Snoei de struiken en bomen om ze een mooie vorm te geven en meer zonlicht toe te laten. Het is ook een goed moment om je gazon te verticuteren en kale plekken op te vullen met graszaad.

Onkruid wieden

Onkruid kan je tuin al snel overnemen. Veel mensen weten dat maar al te goed. Om die reden moet je het onkruid regelmatig wieden. Trek het onkruid uit met de wortels om ervoor te zorgen dat het niet terugkomt. Gebruik indien nodig een onkruidverdelger, maar wees voorzichtig en volg de instructies op de verpakking.

Planten en bloemen

Een kleurrijke tuin is een must voor de zomer. Kies planten en bloemen die gedijen in warme temperaturen en veel zonlicht. Denk aan zonnebloemen, petunia’s, lavendel en hibiscus. Vergeet niet om regelmatig water te geven en eventueel bij te bemesten. Je kunt ook kiezen voor een verticale tuin als je niet zoveel ruimte hebt. Dit is dé trend van 2024.

Creëer een plek met schaduw 

Tijdens de zomer kan de zon behoorlijk fel zijn, toch? Creëer daarom schaduwrijke plekken waar je verkoeling kunt zoeken. Plaats een parasol, zonnescherm of pergola om wat schaduw te bieden. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van hoge planten of bomen om schaduwrijke hoekjes te creëren.

Een comfortabele zithoek maken

Natuurlijk niet te vergeten: een comfortabele zithoek. Investeer in goede tuinmeubelen, zoals een comfortabele tuinbank of loungeset. Voeg wat zachte kussens en plaids toe om het extra gezellig te maken. Je kunt er een tafeltje neerzetten voor alle drankjes, eten, tijdschriften en andere spullen. Een tafel met tafelhaard is ook een leuk idee, vooral voor in de avond. Is jouw tuin al zomerklaar?

Mail