Metaalsmaak in mond: wat doen?

Een metaalsmaak: een vervelende sensatie die soms onverwachts optreedt. In sommige gevallen is de oorzaak ervan vrij onschuldig, maar in andere gevallen moet je oppassen.

Wat de oorzaken van de smaak zijn, welke gevolgen je zou kunnen ervaren en wat je er tegen kan doen lees je in deze blog. Want hoewel je misschien denkt dat het ligt aan dat metalen nachtkastje dat je vorige week hebt gekocht, heeft dat er waarschijnlijk niks mee te maken. Lees gauw verder en ontdek waar het aan zou kunnen liggen.

Symptomen

Natuurlijk staat, qua symptomen, een metaalachtige smaak stip op nummer een. Toch is dat niet het enige symptoom dat je aan de smaak kan overhouden. Het is mogelijk dat je het kwaaltje ervaart in combinatie met een droge mond, misselijkheid, een verandering in je smaak en een verminderde eetlust. Die verminderde eetlust is natuurlijk weer het gevolg van al die dingen die ervoor staan. Denk maar eens over een tijd dat je even je smaak kwijt was door een verkoudheid: toen was eten ook helemaal niet interessant meer. Hoe veel er afhangt van smaak (en reuk) is onvoorstelbaar.

Veelvoorkomende oorzaken

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van metaalsmaak in de mond. Een paar van de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Medicijnen, zoals antibiotica. De metaalsmaak is dan een bijwerking van een die medicijnen. Op zich kan het niet veel kwaad, maar het is wel erg vervelend. Toch zal je er even doorheen moeten bijten, omdat de medicijnen tegen iets anders kwaadaardigs in je lichaam strijden. In enkele gevallen kan de arts je helpen bij deze bijwerking, maar bijt je hier niet in vast.
  • Een te grote hoeveelheid aan bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer. Als je in je dieet veel ijzer toevoegt, door bijvoorbeeld het slikken van ijzersupplementen, is de kans groot dat je een metalige smaak in je mond hebt. En dat is natuurlijk vrij logisch, het letterlijk die smaak afgeeft.
  • Mondproblemen, zoals zwak tandvlees. De infecties etc. die er door staan, zorgen voor wondjes. Deze wondjes zullen leiden tot een bittere, ietwat metaalachtige smaak in je mond. Een tandarts zou je hierbij kunnen helpen.
  • Een slechte mondhygiëne. Mondproblemen zijn soms het gevolg van een slechte hygiene, maar dat hoeft niet zo te zijn. Heb je een slechte mondhygiëne? Dan is de kans groot dat er een vervelende smaak ontstaat als het gevolg van de hoeveelheid bacteriën en tandplak.
  • Veranderingen in je lichaam, zoals een zwangerschap of een verkoudheid. De hormonen die optreden bij een zwangerschap en de gevolgen van een verkoudheid (geen reuk en smaak) zijn eveneens gevolgen van het optreden van de specifieke smaak.
  • Angst. Sommige angstige en gestreste personen hebben last van een metaalsmaak in hun mond. Als je lichaam angst ervaart, zal het meer stresshormonen afgeven. Deze zorgen op zichzelf voor een droge mond en die droge mond tast de smaak aan. Het gevolg? De kans op een slechte, metaalachtige smaak.
  • Verschillende aandoeningen. Door aandoeningen als diabetes, een vertraagde schildklier of neurologische aandoeningen is er een verhoogde kans over de genoemde klacht. De aandoeningen veroorzaken afwijkingen in bijvoorbeeld hormoonafgifte en verkeerde signalen vanaf de smaakpapillen naar de hersenen.

Wat kan je doen tegen een metaalsmaak?

Natuurlijk zijn er verschillende dingen die je kan doen tegen een metaalsmaak in je mond. We hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Houd in gedachten dat sommige zaken voor jou niet gelden, terwijl het bij de ander het probleem doet verdwijnen.

#1 Huismiddeltjes

Als je af en toe, zonder duidelijke reden, last hebt van een metaalsmaak, zijn er enkele huismiddeltjes die je kan proberen. Het werkt ter verlichting en maakt het wat draagbaarder. Allereerst is een goede mondhygiëne essentieel, dus zorg ervoor dat je regelmatig je tanden poetst, flost en eventueel gebruik maakt van een mondspoeling. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsaanpassingen bijdragen aan het verhelpen van het probleem. Vermijd sterk gekruid voedsel en overmatig consumeren van etenswaren met veel ijzer erin, zoals spinazie en linzen.

#2 Medische behandeling

Als de metaalsmaak in je mond aanhoudt of heel ernstig is, kan het nodig zijn om medische hulp te zoeken. Je arts kan medicijnen voorschrijven om de onderliggende oorzaak van de metaalsmaak aan te pakken. We spreken doelbewust over de onderliggende oorzaak, omdat een metaalsmaak in de meeste gevallen een gevolg is van wat anders. In sommige gevallen zal het gaan om een tandheelkundige ingreep, zoals het repareren van tandbederf of het aanpassen van een slecht passend kunstgebit, dat wonden in je tandvlees veroorzaakt.

Voorkomen is beter dan…

Hoewel het moeilijk is om een (tijdelijke) metaalsmaak in je mond volledig te voorkomen, zijn er enkele stappen die je kan nemen om het risico te verminderen. Zoals gezegd: houd je mondhygiëne op pijl. Dus twee keer per dag je tanden poetsen, regelmatig flossen en regelmatige bezoekjes aan de tandarts inplannen. De tandarts controleert niet alleen, maar reinigt je gebit ook. Denk aan al het ophopende tandsteen dat je zelf lieflijk negeert. Tot slot zal je een gezond en gebalanceerd dieet moeten aanhouden, om te zorgen dat de voedingsstoffen allemaal op pijl zijn. Dus niet te veel ijzer, maar ook niet te weinig eiwitten, etc., etc.

Conclusie

Een metaalsmaak in de mond kan een vervelende ervaring zijn, maar gelukkig zijn er manieren om ermee om te gaan. Door de mogelijke oorzaken te begrijpen en enkele eenvoudige huismiddeltjes toe te passen, kan je de metaalsmaak verminderen of zelfs elimineren. Als de symptomen aanhouden, is het belangrijk om medische hulp te zoeken om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Onthoud dat een goede mondhygiëne en regelmatige tandheelkundige controles belangrijk zijn om de mondgezondheid te behouden.

Mail