Nederlandse kokkins: bekende vrouwelijke koks en tv koks

Het klinkt ons maar wat tegenstrijdig: volgens velen ‘hoort’ de vrouw in de keuken te staan, maar toch zijn de meeste koks mannelijk. Ze hebben de meeste Michelinsterren, zijn vaak een stuk bekender dan de vrouwelijke koks en lijken de wereld van chefs te domineren.

In deze blog laten we zien hoe het ook anders kan. We schrijven over een aantal van de meest bekende koks en tv-koks. Zij zijn op hun eigen manier uniek en leveren zeker wat bij in het culinaire landschap. Lees daarom gauw verder en laat je, misschien wel, verbazen over de kwaliteit die deze vrouwen in staat zijn om te leveren.

#1 Miljuschka Witzenhausen

Van het beginnen aan een studie rechten, naar een kortdurende carrière als presentatrice bij TMF, tot een mini carrière als actrice in Onderweg naar Morgen. Ze heeft van alles gedaan, die Miljuschka. Maar nadat ze thuis zat tijdens haar zwangerschap en haar functie als ’thuis-blijf-moeder’, zoals ze dat zelf zo mooi verwoordde, ontstond er een wens. Een wens om alles over eten en goede voeding te gaan delen.

Tegenwoordig schrijf ze blogs, is ze culinair adviseur, maakt ze programma’s voor onder andere 24Kitchen en is gewoon mega enthousiast over wat ze doet. De afgelopen tijd is ze met name bekend door ietwat felle uitspraken op haar social media, zoals in de post hieronder. Het zijn onderwerpen die tegenwoordig erg in het nieuws zijn en waar er zeker een aantal ‘kanten’ wordt gevormd. Maar goed, we kunnen stellen dat Miljuschka een self made kokkin is, die haar succes heeft te danken aan haar ‘bakleger’.

Miljuschka met een ietwat provocerende Instagram post

#2 Margo Reuten

Margo Reuten, de enige Nederlandse chef-kok met een Michelinster op haar naam. Je kan haar heerlijke gerechten proeven in haar eigen restaurant genaamd Da Vinci. Samen met Meestergastheer en sommelier Petro Kools runt ze het restaurants, waar de meest unieke gerechten worden geserveerd. Dat de leus ‘Da Vinci is meesterlijk onvergetelijk, ervaar het zelf. Ervaar ‘het Da Vinci-gevoel’!‘ is dan ook niet meer dan verassend.

Naar eigen zeggen heeft ze het succes met heel hard werken, maar ook zeker plezier behaald. In ieder geval behoudt ze in 2023 nog haar ster. Ruimte voor meer is er altijd, tenminste, het is iets dat zeker niet vanzelf komt en waar hard voor moet gewerkt worden. Zelfs na het herstellen van haar hevige ziekte ziet ze nog altijd het licht in haar passie. Voorlopig kan je nog genieten van alles dat ze je voorschotelt.

Reuten in actie. Misschien raak je er wel geïnspireerd door…

#3 Angélique Schmeinck

Een andere, echte meesterkokkin is Angélique Schmeinck. Deze dame van cultuur verovert menig hart door, zoals ze het zelf graag noemt, de ‘wijsheid van de keuken’. Misschien ken je haar van haar luchtballonrestaurant, CuliAir, waar je op hoogte kan genieten van allerlei lekkers. Echter is koken niet het enige dat ze doet. Ze experimenteert, adviseert, fotografeert, entertaint, presenteer en schrijft. Alles dat ze doet heeft natuurlijk een culinair tintje. En hoe, want als bekroond auteur met negen kookboeken en fantastische tv-programma’s, kan je wel zeggen dat ze weet wat ze doet.

Ze is wetenschappelijk onderlegt, heeft een bak aan ervaring en heeft een liefde voor het theater, waar ze overigens ook zelf actief in is. Iedereen die interesse toont in haar werk en de culinaire wereld, voorziet ze van de meest indrukwekkende shows en informatie. Een echte meesterkokkin, in van allerlei opzichten dus.

Hoe uniek, een diner in een luchtballon consumeren. Je moet het maar bedenken.

#4 Estée Strooker

Estée Strooker, een chef bij 24Kitchen, heeft haar succes te danken door haar deelname aan Masterchef Nederland. Het bleek achteraf een sprong in het diepe, maar leverde haar wel de eerste plek op. Met de opening van haar eigen restaurant, het uitbrengen van meerdere kookboeken en haar verdere succes, bemachtigde ze een plekje als chef bij 24Kitchen.

Je zal Strooker herkennen aan haar traditionele en nostalgische manier van koken. Verder geeft ze workshops en inspiratiesessies om de gewone ‘Nederlander’ te interesseren met de kunsten van het vak. Ook voor privé diners en andere activiteiten met hoog culinaire eisen kan je terecht bij Strooker. Alsof dat nog niet genoeg was, brengt ze ook bijna een langgekoesterde droom naar de werkelijkheid toe: een eigen restaurant in Parijs.

Een voorbeeld van een dergelijke inspiratiesessie

#5 Janny van der Heijden

‘Bakkers klaar, bakken maar’. Hoewel dat niet háár uitspraak is, zegt het alles over hetgeen ontzettend veel Nederlanders haar van kennen. We hebben het natuurlijk over Heel Holland Bakt, een programma waarin Nederlandse amateurbakkers het tegen elkaar opnemen. André van Duin is al voor langere tijd de presentator. Janny van der Heijden wordt bijgestaan bij het jureren door de bekend patissier Robèrt van Beckhoven.

Maar, Janny van der Heijden doet veel meer dan dat. Ze is een culinair publiciste en adviseur, heeft meerdere kookboeken uitgebracht en is op televisie zowel voor als achter de schermen te vinden. Dus desondanks dat je Janny zelf eigenlijk niet vaak ziet koken, weet ze ontzettend veel van eten af. We hebben haar daarom een plekje in deze fantastische lijst gegund.

De cover van een nieuw kookboek van Janny van der Heijden

We kunnen zonder blikken of blozen met vertellen dat deze vrouwen ieders veel bijdragen aan de culinaire wereld. Het zijn teamspelers die graag hard werken om ervoor te zorgen dat elk gerecht nog mooier is dan ze die daarvoor maakten. Met een efficiënte communicatie, coördinatie en hun inspanningen worden zelfs drukkere tijden op een positieve manier volbracht. Met vaardigheid en precisie kunnen ze een rauw ingrediënt omtoveren tot een meesterwerk. Eenvoudige ingrediënten zijn ineens getransformeerd tot iets complex, tot iets smaakvols.

Gezien velen van hen een eigen kookboek, kookprogramma dan wel restaurant hebben, is het goed mogelijk hun smaken te proeven. Het is zelfs mogelijk om bepaalde workshops te volgen en daardoor nog meer geïnspireerd te raken.

Mail