Pijn in onderbuik vrouw

In geen enkele positie voel je je comfortabel. Alles doet pijn, of nou ja, niet alles, maar je onderbuik in ieder geval wel. Niks lijkt te helpen en een aantal paracetamol en een warme kruik later ben je radeloos. Waar komt de pijn vandaan? En nog een betere vraag, hoe kom je er vanaf?

Hoewel mannen ongetwijfeld last hebben van hun eigen kwaaltjes, is pijn in de onderbuik iets dat toch wel wat vaker bij vrouwen wordt teruggezien. Het zouden menstruatiekrampen kunnen zijn, maar dat is lang niet de enige oorzaak van de specifieke pijn. Lees in deze blog wat het nog meer zou kunnen zijn. Wel willen we meegeven dat het altijd noodzaak is om een arts op te zoeken, als de pijn niet weg gaat of heviger wordt. Zij zijn in staat te diagnosticeren en kunnen je helpen.

Wat veroorzaakt pijn in de onderbuik?

We geven allereerst een aantal oorzaken van de pijn in de onderbuik. Houdt er rekening mee dat wellicht jouw aandoening niet tussen de onderstaande lijst staat.

Menstruatiepijn

Vrouwen die menstrueren ervaren tijdens de menstruatie pijn in hun onderbuik. Deze pijn wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder; het worden ook wel menstruatiekrampen genoemd. De pijn varieert van lichte ongemakken tot intense pijn.

Wat kan je er tegen doen?

Al een paracetamol zou moeten werken tegen de pijn, het is immers een pijnstiller. Echter zijn er in de drogisterij ook andere medicijnen te vinden, die specifiek voor deze pijnen zijn gecreëerd. Verder zal je moeten proberen je te ontspannen. Dus, neem een warm bad, blijf bewegen, vindt comfortabele houdingen om in te zitten en te liggen of laat je masseren.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking loop je makkelijker op dan je denkt. Dit komt bijvoorbeeld omdat de anus en vagina relatief dicht bij elkaar liggen en de bacteriën zo ‘overspringen’. Maar ook als vrouwen na de seks vergeten te plassen, is de kans op een blaasontsteking aanzienlijk groot. Naast pijn in je onderbuik, zal je waarschijnlijk ook pijn ervaren bij het plassen.

Wat kan je er tegen doen?

Als je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt, dan kan je je urine inleveren bij de huisarts. Mocht het inderdaad om een blaasontsteking gaan, dan krijg je antibiotica. Verder is het van groot belang dat je genoeg blijft drinken.

Darmproblemen

Met je darmen kan ontzettend veel aan de hand zijn. Iets dat veelvoorkomend is bij vrouwen, is het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Grote kans dat jij na het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen ontzettend veel last krijgt van krampen.

Wat kan je er tegen doen?

Helaas bestaat er geen specifieke medicatie tegen de aandoening. In sommige gevallen schrijft een arts je, na diagnose, bepaalde medicijnen voor. Verder zal je zelf moeten werken aan bijvoorbeeld je voedingspatroon, maar ook specifiek wat je eet. Sporten, niet roken en geen stress zijn eveneens factoren waarmee je rekening wil houden.

SOA

Hoewel je pijn waarschijnlijk niks met een SOA te maken heeft, kan dat toch wel degelijk het geval zijn. Zo weten medisch onderlegde personen bijvoorbeeld dat het ontstekingen in je eierstokken kan veroorzaken. Het geval hiervan is een stevige, stekende pijn in je onderbuik. Het is natuurlijk van groot belang hier actie tegen te ondernemen.

Wat kan je er tegen doen?

Om zeker te weten dat het om een SOA gaat, wil je een test doen. Denk tussendoor even na wie je sekspartners zijn geweest en of je misschien onveilige seks hebt gehad. Als het resultaat op de test positief is, krijg je een kuur om er vanaf te komen. Vergeet bovendien niet om je sekspartners van de afgelopen tijd te contacteren. Er bestaat een aanzienlijke kans dat hij (of zij) het ook heeft opgelopen.

Onthoud: dit zijn slechts enkele van de vermeende oorzaken die pijn in de onderbuik tot gevolg hebben. Bij hevige pijn of aanhoudende pijn is het verstandig een arts te raadplegen.

Diagnose

Om de oorzaak van de pijn in de onderbuik vast te stellen, kan de arts verschillende diagnostische tests uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Lichamelijk onderzoek: de arts zal kijken, voelen en luisteren naar je lichaam, om op het eerste gezicht afwijkingen te constateren.
  • Bloedonderzoek: voor het detecteren van tekenen van infectie of hormonale onevenwichtigheden
  • Urinetest: voor het diagnosticeren van infecties in de urinewegen/ de blaas
  • Beeld: zoals een echografie of MRI, waarbij organen in de onderbuik worden gevisualiseerd en eventuele afwijking worden opgespoord
  • etc.

Die diagnose volgt natuurlijk nadat jij klachten over pijn in je onderbuik hebt, eventueel in combinatie met andere klachten. Die gepaarde klachten variëren van krampen, stijfheid, pijn tijdens het plassen, veranderingen in de menstruatiecyclus en misselijkheid tot aan bloedingen.

En verder?

Afhankelijk van de gestelde diagnose, zal je middelen krijgen aangereikt om de oorzaak van de pijn te verhelpen. Zo zullen pijnstillers sommige problemen verhelpen of in ieder geval verlichting te bieden. Andere oplossingen zijn hormonale therapie, antibiotica of zelfs een chirurgische ingreep. Maar, om spanning voor te zijn, schrijf jezelf geen diagnose toe, totdat een arts dat heeft gedaan. Misschien is de pijn wel heel onschuldig en slechts tijdelijk. Kan jij voortaan weer gewoon, zonder ongemakken, het leven door.

Overigens is het te allen tijde van groot belang dat je een gezonde levensstijl aanhoudt. Je start bijvoorbeeld met een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging. Vergeet het verminderen van stressfactoren overigens niet! Ook dat heeft veel grotere invloeden op je lichaam dan je misschien denkt.

Conclusie

Pijn in de onderbuik bij vrouwen kan verschillende oorzaken hebben, variërend van menstruatiepijn tot ernstige aandoeningen zoals een soa. Het is belangrijk om de symptomen serieus te nemen en medische hulp te zoeken als dat nodig is. De behandeling van pijn in de onderbuik is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en kan variëren van zelfzorgmaatregelen tot medicatie. Door gezonde levensstijlgewoonten te handhaven en tijdig medische controles te laten uitvoeren, kun je het risico op pijn in de onderbuik verminderen.

Mail