Rusteloze benen (RLS) en een vitaminetekort

‘Of het niet heel leuk was om met alle vriendinnen een avondje naar de spa te gaan. Zullen ze het zijn vergeten of denken ze dat ik me aanstel? Ze weten toch dat ik niet stil kan zitten? De hele avond stil zitten en liggen is ongeveer het ergste dat je me nu kan aandoen. Mijn benen kriebelen en alles jeukt, maar ik kan niet krabben. Ik wil wel, maar ik kan moeilijk het binnenste van mijn been bereiken. Moet ik dan maar afzeggen?’

Misschien herken je deze situatie wel bij jezelf, wanneer je last hebt van rusteloze benen. Het hebben van rusteloze benen wordt ook wel het Restless Legs Syndrom (RLS) genoemd. Het is een vervelende aandoening, waarbij ontspannen moeilijk gaat. Je voelt je zelfs gedwongen om te bewegen.

Wat is Restless Legs Syndroom?

Restless Legs Syndroom (RLS) is een aandoening waarbij mensen onaangename sensaties ervaren in hun benen (en soms ook armen). De sensaties kunnen variëren van tintelingen en jeuk tot een brandend gevoel en pijn. Mensen met RLS voelen zich vaak gedwongen om te bewegen. Niet omdat ze ineens erg fit willen zijn, maar het bewegen verlicht de sensaties. Omdat de klachten vaak ’s avonds en ’s nachts optreden, kan dit leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid. De gevolgen hebben op zichzelf weer invloed op het dagelijks functioneren. Je raakt in een vicieuze cirkel.

Oorzaken

De exacte oorzaak van RLS is eigenlijk niet bekend. Er zijn echter een aantal factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening. Erfelijkheid speelt een rol, evenals een laag ijzerniveau en zwangerschap. RLS kan ook het gevolg zijn van andere medische aandoening, waaronder zenuwaandoeningen, nierfalen en diabetes.

Symptomen

De belangrijkste symptomen van RLS zijn onaangename sensaties in de benen en armen, die verlicht worden door te bewegen. De symptomen, die met name ’s nachts optreden, kunnen variëren in:

 • een kruipend gevoel
 • een brandend gevoel
 • jeuk
 • (soms) pijn
 • een onbedwingbare drang om te bewegen

Mensen met RLS hebben vaak moeite om in slaap te vallen of te blijven liggen gedurende de nacht, wat kan leiden tot vermoeidheid overdag. Sommige mensen ervaren ook periodieke bewegingen van de ledematen tijdens de slaap (PLMS), wat ook kan bijdragen aan slaapproblemen.

Diagnose

Er is geen specifieke test om RLS te diagnosticeren. De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en het medische verleden van de patiënt. Een arts zal, voorafgaand aan de diagnose, van een aantal andere medische aandoeningen uitsluitsel doen. Dit omdat het hebben van rusteloze benen soms een gevolg van wat anders is. Je zal in dat geval ook een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek moeten ondergaan. Is daarvan geen sprake? Dan zal je wellicht gediagnosticeerd worden met RLS.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor RLS. Deze omvatten veranderingen in levensstijl, medicijnen en alternatieve therapieën. Het vermijden van cafeïne en alcohol en het regelmatig uitoefenen van fysieke activiteit, zijn een voorbeeld van een verandering in levensstijl. Alternatieve therapieën, zoals massage en acupunctuur, kunnen ook helpen bij het verminderen van de symptomen van RLS. Wat 100% effectief is, is niet bekend. Dit maakt het voor patiënten erg lastig en het kan leiden tot frustratie.

Algemene tips om met de kwaal om te gaan zijn:

 • Vermijd cafeïne en alcohol, vooral ’s avonds.
 • Blijf gedurende dag genoeg bewegen.
 • Vermijd te veel stress.
 • Breng ontspanningstechnieken in de praktijk, zoals meditatie en yoga.
 • Gebruik warme of koude kompressen om de symptomen te verlichten.
 • Gebruik medicijnen zoals voorgeschreven door een arts, al geeft dit nog steeds geen optimale garantie op effectiviteit.

Vitaminetekort en RLS

Vitamine B12, foliumzuur en ijzer zijn drie voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van RLS. Althans, helemaal bewezen is het niet. Bij een grote groep patienten is gebleken dat het hebben van goede waardes van de genoemde stoffen, op een positieve manier bijdroeg aan het verhelpen van de klachten. We zullen de tekorten bespreken en vertellen wat je eraan kan doen. Je kan met het op pijl houden van de waardes, de klachten verminderen of zelfs laten verdwijnen.

Vitamine B12

Vitamine B12 is essentieel voor de gezondheid van ontzettend veel processen in het lichaam. Het is daarom lastig om te zeggen op wat het precies een goede invloed heeft, in combinatie met RLS. Een tekort aan vitamine B12 gebeurt niet van het ene op het andere moment. Het is daarom goed om te onderzoeken, waar dit tekort vandaan komt.

Vooral als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, is de kans op een tekort groter. Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en eieren. Vitamine B12-supplementen kunnen in dit geval helpen bij het voorkomen van een tekort.

Foliumzuur

Een tekort aan foliumzuur (ook wel bekend als vitamine B11) kan ook bijdragen aan RLS-symptomen. Foliumzuur is essentieel voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. De laatste groep transporteert zuurstof door het lichaam. Een tekort aan foliumzuur kan resulteren in bloedarmoede. Vaak zie je het tekort terug bij vrouwen die in een zwangerschap zitten of borstvoeding geven.

Foliumzuur krijg je binnen door middel van een uitgebalanceerd dieet met groene bladgroenten, bonen en volkoren producten. In sommige gevallen kan het nemen van een foliumzuursupplement worden aanbevolen door een arts.

IJzertekort

Als laatste factor dat RLS symptomen kan verergeren, is een tekort aan ijzer. IJzer is een essentiële voedingsstof die nodig is voor de productie van hemoglobine, een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert. Bij benen kost het in theorie meer moeite voor het hart om bloed tot in de puntjes goed te laten doorstromen. Wanneer spieren in benen niet genoeg zuurstof krijgen, heeft het negatieve gevolgen.

Als je vermoedt dat je een ijzertekort hebt, kun je dit laten testen door een arts. In sommige gevallen kan je ijzersupplementen slikken, maar ook een goed dieet is belangrijk. Denk aan het eten als bladgroenten, maar ook vlees, vis en bonen.

Conclusie

RLS is een vervelende aandoening waarbij mensen last hebben van rusteloze benen. Ze kunnen lasteringen van een tintelend, tot zelfs brandend gevoel. Helaas is er geen vaste remedie op de markt, die de klachten als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.

Volgens sommigen hangt RLS samen met tekort aan bepaalde vitamines. Vitamine B12, B11 en ijzer, zijn een paar van die stoffen. Wanneer je vermoedt dat je aan een tekort lijdt, dan is het verstandig om contact op te nemen met een arts.

Mail