Statische kleding: hoe kom je er vanaf?

En hoewel je het al zag aankomen, was je het toch weer vergeten. Want toen je vanochtend die leuke wollen trui aandeed, kon je al ruiken dat je van iets of iemand een klein schokje zou krijgen. Het is niet schadelijk, maar met name nogal ongemakkelijk. Moet je er nou voor verontschuldigen of het gewoon zo laten?

Het hebben van statische kleding levert jezelf vooral ongemak op. Niet alleen in de vorm van schokjes, maar ook met vastklevende kleding en haar dat rechtop gaat staan. De statische kleding zelf wordt overigens veroorzaakt door verschillende zaken, zoals droge lucht of de stof van je kleding. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je er makkelijk vanaf komt. In deze uitgebreide gids, leer je alles dat je wil weten over statische kleding, variërend van oorzaak tot oplossing.

Oorzaken

Er liggen verschillende oorzaken ten grondslag van statische kleding. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Droge lucht
    Droge lucht is een van de boosdoeners van statische kleding. Het komt vaak voor in de wintermaanden wanneer de verwarming aan staat en de luchtvochtigheid wat lager is. De verminderde vochtigheid in de lucht leidt er overigens toe dat de statische lading wordt verhoogd.
  • Synthetische stoffen
    Zoiets als nylon of polyester, zijn niet in staat om vocht op te nemen. De statische elektriciteit wordt makkelijk opgebouwd en als je er niks tegen doet, zal het ook snel loslaten.
  • Wrijving
    En als je jezelf nog meer in het nauw wil drijven, dan kies je voor twee stoffen die ook nog eens veel wrijving veroorzaken. Doe je dit heel bewust dan zal je zelfs vonkjes zien ontstaan.

Dat sommige stoffen of een droge lucht statische kleding tot gevolg heeft, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je het moet vermijden. Er zijn namelijk verschillende oplossingen om statische kleding te voorkomen. Zo kan jij dragen wat je wilt, hoef je geen kou te lijden en zal je geen schokjes aan anderen afgeven.

Oplossingen

We hebben voor je een aantal oplossingen op een rijtje gezet. Hoewel de meeste oplossingen al effectief zijn op zichzelf, kan het natuurlijk nooit kwaad om meerdere tips te combineren. Zo kan jij je kleding gemakkelijk dragen.

#1 Luchtbevochtiger

In huizen met vloerverwarming of in huizen waar de verwarming flink staat te stoken in de winter, wil je een luchtbevochtiger overwegen. Een luchtbevochtiger is niet alleen goed voor je kleding, maar ook voor je gezondheid. Het voorkomt een droge huid en werkt bevordelijk bij concentratie en het voorkomen van hoofdpijn.

#2 Water

Maar in sommige gevallen heb je een kledingstuk ‘snel’ nodig en geen tijd om van alles en nog wat te bedenken om de statische elektriciteit te vermijden. Je kan in dit geval gebruik maken van water. Met een nat washandje of een spray gevuld met water, strijk/ spray je over je kleding. Het vocht zorgt zal de statische lading verminderen.

#3 Anders drogen

De droger is een bron van alles dat je statisch wil hebben. De droge lucht slurpt al het vocht op en de wrijving tussen kledingstukken is enorm. We geven je daarom twee opties, waarop je deze vervelende gebeurtenis kan voorkomen:

  1. Droogtrommeldoekjes
    Onder andere de chemicaliën in het doekje verminderen de statische lading. Bovendien zal er minder wrijving zijn tussen de kledingstukken en scheelt het een hele hoop wrijving. Er zitten verder deeltjes op de doekjes die positief zijn geladen en daarmee dus ook de statische elektriciteit tegengaan.
  2. Droog kleding buiten (de droger) op
    In dit geval hoef je niks extra’s aan te schaffen dan een droogrek. Het scheelt je elektriciteit en het gedoe met de aanschaf van droogtrommeldoekjes. Wellicht wordt je was niet zo zacht als voorheen, maar met een beetje wasverzachter is dit probleem deels te verhelpen. Bovendien worden de vezels in de kleding minder aangetast en zal je langer met je kleding kunnen doen.

#4 Talkpoeder

Hoewel dit voor ons niet op de nummer één staat in de lijst van oplossingen, kan het zeker in een positieve zin bijdragen aan het probleem. Strooi wat talkpoeder op de kleding voordat je het aantrekt en je zal zien dat problemen verdwijnen. Let wel op bij donkere kleding: de talkpoeder zal je hierop beter zien. Wist je overigens dat talkpoeder wel een nummer 1 oplossing is bij schurende benen in de zomer. Je bovenbenen plakken door het talkpoeder niet tegen elkaar aan en glijden gemakkelijk langs elkaar.

#5 Metaal

Metaal is een soort magisch middel als het gaat om statische kleding. Het metaal zorgt er namelijk voor dat de kleding ‘ontlaadt’. Je kan het veilig aantrekken zonder schokken te krijgen. Let er overigens wel op dat je dit doet vóór je je kleding aandoet. De kans bestaat dat je dan nog steeds een schokje van het metaal krijgt.

#6 Antistatische spray

Hoewel wijzelf meer fan zijn van de huis-tuin-en-keuken middeltjes, is het natuurlijk ook mogelijk om je problemen met geld te verhelpen. Een antistatische spray doet letterlijk wat het zegt: met de spray voorkom je statisch geladen kleding.

#7 Wassen

Een preventieve maatregel die je kan treffen, is door de kleding te wassen met een beetje azijn. Je zal zien dat je ‘was’ er niet alleen schoon van wordt, maar ook minder statisch is. Hoewel azijn een ietwat nare geur heeft, zal je er naar het wassen niets meer van merken.

#8 Bodylotion

Het zal wellicht niet iets doen aan de statische lading van je kleding, maar wel aan of de kleding blijft plakken aan je huid. Bodylotion maakt je huid zacht en voorkomt dat de kleding aan je huid vast plakt.

Conclusie

In deze blog hebben we verschillende oplossingen besproken om statische kleding te voorkomen en te verhelpen. Het gebruik van bijvoorbeeld azijn bij het wassen of zoiets als een droogtrommeldoekje, zal al bijdragen aan het verminderen van de statische lading van kleding. Volg de tips en oplossingen om zo comfortabel mogelijk en zonder zorgen te kunnen genieten van je kleding.

Mail