/

Vijf keer handige babykamer inspiratie

Is er een kleintje op komst? Dan is het tijd voor het inrichten van de babykamer! Niets is leuker dan het inrichten van de eerste kamer voor je kindje met leuke, praktische en vrolijke spulletjes.

Inrichten is leuk, maar het kan ook overweldigend zijn. Want hoe kies je de juiste spulletjes, wat is een slimme manier van inrichten en wat moet er allemaal in een babykamer staan? We zetten een paar slimme babykamer inspiratie tips voor je op een rijtje, zodat het inrichten van de babykamer voor jou een fluitje van een cent wordt.

  1. Bepaal je budget

De eerste stap bij het inrichten is te bepalen hoeveel budget je hebt voor de babykamer. Je kunt grote plannen hebben, als halverwege het geld op is sta je voor een uitdaging.

Heb je geen groot budget? In kringloopwinkels en op internet zijn vaak heel leuke spulletjes te vinden. Of wellicht ben je handig of ken je iemand die dat is, zodat je veel zelf kunt maken en doen. Decoraties maken bijvoorbeeld, schilderen en behangen zijn dingen die je prima zelf kunt doen. 

  1. Kies een stijl

De tweede stap is het kiezen van een stijl. Dat kan een woonstijl zijn, zoals landelijk of modern, maar ook een thema. ‘Natuur’ bijvoorbeeld, ‘dieren’ of ‘kastelen’. Vervolgens doe je inspiratie op via internet of met behulp van tijdschriften. Wil je een mooi overzicht van alles dat mogelijk is binnen de stijl, dan maak je een (online) moodboard.

  1. Kies een kleur

Heb je een stijl of een thema gekozen, dan kies je voor een kleur die daar bij past en die goed bij jouzelf past. Heb je een moodboard gemaakt? Dit laat vaak al een duidelijke voorkeur voor kleur zien. Verstandig is het, als basis een lichte tint te kiezen voor de grotere oppervlakten, en te werken met verschillende tinten van die kleur om accenten aan te brengen. Beter is het geen bonte verzameling kleuren te maken, om te voorkomen dat het te druk wordt in de babykamer.

  1. Zorg voor het juiste licht

Licht is een belangrijk element in het opbouwen van een dag- en nachtritme van een baby. In de eerste weken heeft het nog geen ritme en slaapt onregelmatig en veel. Naarmate de maanden vorderen komt er een duidelijk patroon in het slapen, en vooral licht helpt hierbij. Zorg dus voor een babykamer waarin je het licht goed kunt reguleren. Met dimbare spotjes bijvoorbeeld, en met verduisterende raamdecoratie. Ligt de babykamer op een kant waar de zon een tijd de kamer binnenvalt? Dan zijn vitrage gordijnen naast andere (verduisterende) raamdecoratie een goede oplossing. Vitrage gordijnen filteren het licht zodat je wel daglicht in de kamer hebt, maar de felle zon wordt tegengehouden.

  1. Welke spullen moeten in een babykamer staan

In een babykamer is eigenlijk maar één element onontbeerlijk: een wieg. Alle andere dingen kunnen in principe ook ergens anders staan. Het is echter praktisch om sommige meubelen in de babykamer te zetten. Een commode bijvoorbeeld, om het kindje aan te kleden of te verschonen. Staat dit in de kamer, dan hoef je niet met de baby op de arm naar een andere ruimte. Wel zo prettig, midden in de nacht of op een koude winterochtend. Ook een comfortabele stoel is handig. Die gebruik je bijvoorbeeld om in de nacht te voeden, om je baby vast te houden tot hij slaapt of om te buidelen. Ook een kastje voor extra dekentjes, flesjes of een speen is geen overbodige luxe.

Verder richt je de kamer in naar eigen inzicht. Zet het niet te vol, het is tenslotte de plaats waar je kindje tot rust moet komen. Bovendien is het laveren tussen allerlei meubelen door, terwijl je een baby op de arm hebt, niet heel verstandig.

Mail