photo of gazebo with curtain and string lights

Wat is een Scandinavische tuin?

Je tuin is een belangrijk onderdeel van je huis. In de zomer kan je heerlijk genieten van de zon, de dieren en de natuur. Het is een plek waar je lekker kan ontspannen en een drankje drinken met familie en vrienden. Het is belangrijk dat jouw tuin aangepast is op jouw persoonlijke stijl zodat je de juiste sfeer creëert. Je eigen tuin ontwerpen is een hele klus. Waar ga je beginnen? Welke stijl kies je voor jouw tuin? In de wereld van tuinontwerpstijlen is de Scandinavische tuin een opkomende trend. Het is een stijl die steeds meer mensen kiezen voor hun tuin. Maar wat is de Scandinavische stijl en waarom moet je deze stijl overwegen? 

De kenmerken van een Scandinavische tuin

De Scandinavische stijl staat bekend om zijn eenvoud, minimalisme en functionaliteit. Het ontwerp is vaak strak en gestructureerd met rechte lijnen en een focus op symmetrie. Elk detail van het ontwerp is uitgedacht bij deze stijl. Vaak worden er natuurlijke materialen gebruikt zoals hout en steen, die de tuin een rustieke en warme uitstraling geven. Het minimalisme suggereert om alleen het noodzakelijke tuinmeubilair te gebruiken zodat er genoeg ruimte overblijft. Kies bijvoorbeeld voor een dichte veranda aan huis en zet daar je tuinmeubilair in. Op die manier creëer je in je tuin meer ruimte dat past bij het Scandinavische ontwerp. Bij Foravida.nl kan je kiezen uit veel verschillende ontwerpen veranda’s. Zo past de dichte veranda aan huis altijd goed bij de stijl van je tuin. Een ander kenmerk van de Scandinavische tuinen is het gebruik van water. Denk aan een vijver, fontein of gewoon een eenvoudige waterbak. Water creëert een rustgevende sfeer, vooral door het geluid van stromend water. 

Elementen van natuurlijke eenvoud

Er wordt veel nadruk gelegd op natuurlijke eenvoud. De tuin wordt ontworpen om er zo natuurlijk mogelijk uit te zien met weinig overbodige elementen of decoraties. De tuinen bevatten vaak inheemse planten en grassen. Een voordeel hierbij is dat de planten en grassen weinig onderhoud vereisen en goed gedijen in het klimaat. De nadruk op natuurlijke eenvoud is ook terug te zien in het behoud van open ruimtes. Dit wordt behaald door grote grasvelden of grindpaden. Het minimalisme komt hierin weer goed naar voren. 

Plantenkeuze en materialen

Ook de Scandinavische tuinen bevatten veel soorten planten en speciale materialen. Bij deze stijl passen planten die je snel tegenkomt in de natuur van Scandinavië. Denk aan planten zoals grassen, varens, berkenbomen en rododendrons. Deze planten gedijen goed in de Scandinavische omgeving en passen daarom perfect bij deze stijl. Kies voor groenblijvende planten zodat je tuin het hele jaar door er mooi en groen uitziet, zelfs in de winter. Voor het materiaal kan je het beste kiezen voor hout of natuursteen. Deze twee materiaalsoorten zijn veel terug te vinden in Scandinavië. 

Tips voor het creëren van een Scandinavische tuin

Wil jij graag de Scandinavische stijl toepassen in je eigen tuin? Dan zijn er een paar tips die jou hier goed bij kunnen helpen. Begin met het maken van een ontwerp. Zo weet je precies waar je wat wil hebben en welke planten, materialen en spullen je er voor nodig hebt. Zorg ervoor dat het ontwerp eenvoudig, symmetrisch en minimalistisch is. Creëer, indien mogelijk, ruimte voor open grasvelden en waterelementen zoals een vijver of fontein. Kies planten uit die groeien in de Scandinavische landen en plaats ze rondom de vijver of op andere plekken in je tuin. Een van de belangrijkste tips is om geduld te hebben. Een Scandinavische tuin ontwikkelt zich in de loop van de tijd en wordt alleen maar mooier naarmate de planten groeien en volwassen worden. 

Mail