//

Wat is het beste middel tegen haaruitval voor vrouwen?

Haaruitval is natuurlijk een van de meest vervelende dingen die je maar kan overkomen als vrouw zijnde. Het is als vrouw zijnde dan ook een stuk meer confronterend dan voor de mannen. We begrijpen het dan ook maar al te goed dat je hier zo snel mogelijk iets aan wilt doen. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen hebben we de belangrijkste informatie voor jou in dit artikel op een rijtje gezet. Door deze info goed door te lezen weet je precies hoe haaruitval ontstaat en wat je er het beste tegen kunt doen. Voor je het weet ben je in staat om het tij te keren en je volle bos haar weer terug te krijgen!

Hoe werkt de haargroei eigenlijk?

Voor we haaruitval verder onder de loep nemen moeten we eerst eens goed kijken naar hoe je haar eigenlijk groeit. Haar groeit altijd in drie verschillende fases. Het begint allemaal bij de anagene fase, ook wel de groeifase genoemd. Dit is de actieve fase waarin het haar continu groeit voor een langere periode, vaak duurt het twee tot zes jaar in totaal. De tweede fase is de catageen fase, ook wel de zogeheten overgangsfase genoemd. Het haar gaat een korte overgangsfase in die enkele weken duurt. Tijdens deze periode maakt de haarfollikel zich los van het bloed en bereidt zich voor op de aangroei van nieuw haar. De laatste fase is de rustfase, welke ook wel telogeen fase genoemd. De haarfollikel rust in deze fase voor zo’n drie maanden lang. Het oude haar valt uit en maakt plaats voor nieuw haar.

De oorzaken van haaruitval

Nu je wat meer weet over het specifieke verloop van haargroeicyclus is het tijd om te kijken naar de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen. Er zijn er namelijk een aantal te onderkennen die over het algemeen zorgen voor haaruitval.

Onbalans in hormonen

Schommelingen in hormonen als gevolg van factoren zoals zwangerschap, bevalling, menopauze of bepaalde medische aandoeningen kunnen leiden tot haaruitval. Mocht je op dit moment merken dat je ook erg hoog in je emoties zit dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van een bepaalde onbalans in hormonen.

Genetische factoren

Erfelijke factoren spelen ook erg belangrijke rol bij haaruitval. Als vrouwelijke haaruitval veel in je familie voorkomt, kun je er meer last van hebben dan anderen. Kijk dus eens rond in je familie of er meer mensen zijn die er last van hebben of vraag eens rond. Wellicht komt jouw haaruitval namelijk door een genetische component.

Voedingstekorten

Een dieet met een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan ook zorgen voor het uitvallen van je haar. De tekorten die hier met name voor zorgen zijn ijzer, zink, vitamine B en proteïne. Een tekort aan deze stoffen kan daarom bijdragen tot haaruitval. Niet voor niets dat wat je in je lichaam stopt erg belangrijk is.

Fysieke en emotionele stress

Traumatische gebeurtenissen, zware operaties of intense emotionele stress kunnen van invloed zijn op je haargroeicyclus. Periodes waarin je last hebt van zware stress of van enorme emotionele problemen kunnen zorgen voor tijdelijk haaruitval. Pak deze stress dan ook echt aan als je er iets aan wilt doen.

Teveel hair styling

De laatste oorzaak van haaruitval bij vrouwen is een overschot aan hair styling, en dan met name de producten die je hiervoor gebruikt. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan hitte stylingtools, agressieve chemische middeltjes, strakke kapsels of extensions. Deze dingen kunnen je haar overmatig belasten en bijdragen tot het afbreken van je haar.

Wat kan je er tegen doen?

Nu we de oorzaken in kaart hebben gebracht is het tijd om te kijken naar de beste tips en tricks te kijken die je kunt toepassen bij het bestrijden van haaruitval. Belangrijk om te weten is dat je hier niet gelijk in doorslaat. Geduld is namelijk erg belangrijk bij het bestrijden van haaruitval. De lange adem is daarom altijd beter dan haastige spoed.

Focus op je voeding: Zorg ervoor dat je voeding rijk is aan vitaminen, mineralen en proteïnen. Neem eens wat vaker gezond eten op in je dieet. Hier kan je denken aan bladgroenten, eieren, vis, noten, zaden en peulvruchten. Van deze stoffen staat bekend dart ze de haargroei optimaal stimuleren.

Wees voorzichtig met je haar: Wees ook lief voor je haar door overmatig styling zo veel mogelijk tegen te gaan hitte. Gebruik altijd een kam met brede tanden of een borstel met zachte haren om te voorkomen dat je haarzakjes breken. Door voorzichtig te zijn met je haar is de kans op haaruitval minder.

Hou je hoofdhuid schoon: De volgende tip is om je hoofdhuid schoon en gezond te houden. Was en verzorg je haar regelmatig. Je kunt een hoofdhuidmassage overwegen om de doorbloeding te stimuleren en om op die manier je haargroei te bevorderen.

Vermijd stress: Zoek vervolgens naar gezonde manieren om met stress om te gaan. Hier moet je met name denken aan ontspanningstechnieken, regelmatig sporten of praten met mensen die van je houden. Zorgen voor jezelf is namelijk van cruciaal belang!

Ga naar een expert: Als je last hebt van langdurige haaruitval dan is het verstandig om een dermatoloog te raadplegen die gespecialiseerd is in de gezondheid van haar en hoofdhuid. Zij kunnen je persoonlijk advies geven en geschikte behandelingen of supplementen aanbevelen die je op weg helpen.

Pak vandaag nog je haaruitval aan

Mocht jij last hebben van haaruitval als vrouw zijnde dan is het niet nodig om maar bij de pakken neer te gaan zitten. Door middel van een aantal handige tips en tricks is het namelijk mogelijk om jouw haardos weer terug te krijgen. Wel is het van belang dat je geduld hebt en dat je het op een zo gezond mogelijke manier aanpakt. Alleen op die manier is het mogelijk om je haaruitval tegen te gaan. Als je nog veel meer te weten wilt komen over jouw verzorging dan hebben we goed nieuw voor je. Hier op de site vind je namelijk nog veel meer leuke artikelen die je zeker even door moet lezen!

Mail