Welke gordijnen passen in de slaapkamer 

Slapen als een roos. Fijn, die warme zon weer op je bolletje. De lente is nu toch echt begonnen. Dagen worden langer en dat merk je ook in de slaapkamer. Het moment om eens kritisch naar je slaapkamer gordijnen te kijken. 

Voor de algehele gezondheid en positieve energielevels gedurende de dag is niets zo belangrijk als een gezonde nachtrust. Daarom is de keuze voor de juiste raamdecoratie in de slaapkamer zo belangrijk. Denk aan het donker maken, maar ook de temperatuur in de slaapkamer speelt een belangrijke rol bij het inslapen en de kwaliteit van slaap. Goede kwaliteit slaap vraagt ook om een constante temperatuur. Dat wil zeggen in de winter behaaglijk en warm genoeg, zonder kille en koude tochtstromen, maar in de zomer juist lekker koel. Gordijnen zijn een goede buffer tussen buiten en binnen en vormen tevens een geluidswerende barrière. De keuze voor het type stof en soort afwerking kunnen hier een extra rol in spelen. Wist je dat er speciale akoestische gordijnen  en ook confectiemethodes zijn? Kortom de keuze voor de juiste gordijnen zorgen ervoor dat je minder last van verkeer en of andere straatgeluiden hebt en heerlijk ongestoord kan slapen. 123Gordijn helpt je graag in het vinden van de perfecte match voor de slaapkamer. 

Optimaal hangplezier slaapkamer gordijnen 

Voor het mooiste resultaat hang je de slaapkamer gordijnen zo breed en zo hoog mogelijk op. Dat staat niet alleen sfeervol en luxe, maar heeft als extra voordeel, dat het optimaal het licht, geluid als ook de temperatuur in de ruimte regelt. Zorg altijd dat de gordijnen goed aansluiten en passen.

Wanneer je gedwongen bent om een korter gordijn te kiezen i.v.m. een vensterbank en of een kachel aan de wand, zorg er dan voor dat deze extra goed aansluit. Is er niet veel ruimte naast het kozijn, dan dien je ‘in de dag’ bij het opmeten te kiezen. Dan meet je strak de breedte en de hoogte tussen de kozijnen. Kies voor een zo hoog mogelijke hoogte voor het gordijn, zodat de zoom net boven of liever nog op de vensterbank komt te staan. Zo voorkom je een vervelende lichtstraat onder het gordijn. Probeer het raam met maatgordijnen zo volledig mogelijk af te dekken en sluit je daarmee lekker af van de buitenwereld.

Indien er ruimte naast de kozijnen is, hang de gordijnen dan liever ‘op de dag’. Deze gordijnen hang je het liefst zo strak mogelijk tegen de wand en kies voor een rails of roede minimaal 40 cm breder dan het raam. Hang de gordijnen indien mogelijk minimaal 10 cm boven het kozijn en laat de zoom van het gordijn minimaal 10 cm onder het raam eindigen. Hiermee beperk je de doorgang van licht rondom het gordijn en kan je de slaapkamer lekker donker maken om beter te slapen. 

DIM-OUT Slaapkamer gordijnen

Dim-out gordijnen zijn gordijnen die verduisteren. Meestal zijn het dikke stoffen met een geweven zwarte draad in de stof, waardoor er weinig tot moeilijk licht doorheen komt. Afhankelijk van de kleur zijn ze meer of minder verduisterend. Lichte kleuren zullen meer licht doorlaten en dus ook minder verduisteren dan een donkere kleur dim-out gordijn. Hier voor eens en altijd uitgelegd, dat verduisterende gordijnen niet hetzelfde zijn als lichtdichte gordijnen. Het levert nogal eens wat verwarring en verkeerde verwachtingen op. Wil je het echt donker of beter gezegd ‘pikkedonker(hebben/ maken) kies dan nooit voor een dim-out, maar een black-out, zoals hieronder beschreven.

BLACK-OUT Slaapkamergordijnen 

De mooiste oplossing qua look and feel in de slaapkamer is toch wel de keuze voor een black-out en dus een 100% lichtdicht gordijn. Black-out gordijnen zijn technische gordijnen met verschillende lagen op elkaar geplakt. Met een sjiek woord gelamineerd. De tussenlaag is een PU-coating, waardoor al het licht geblokkeerd wordt en er dus geen enkel straaltje licht meer door het gordijn kan komen. Zo sluit je met het sluiten van de gordijnen jezelf direct en helemaal af van het (zon)licht van buiten. Kortom een super donkere slaapkamer voor de perfecte slaapcondities. 

Waren black-out gordijnen in het verleden misschien wat gladjes en synthetisch qua uiterlijk? Tegenwoordig worden er ook black-out gordijnen met een mooie zachte stoffen finish of zelfs natuurlijke linnen structuren gemaakt. Je vindt voor iedere stijl of slaapkamersfeer een passend lichtdicht, black-out gordijn op maat. 

 Laagjes voor meer privacy in de slaapkamer 

Snel kunnen schakelen in de slaapkamer van dag naar nacht en andersom kan met de juiste raamdecoratie. Combineer meerdere/verschillende lagen gordijnen. Bij de slaapkamer gordijnen kies je altijd voor een verduisterend gordijn (dim-out), maar beter nog voor een lichtdicht gordijn (black-out). Om extra akoestiek, sfeer en privacy te creëren kies je voor een combinatie van meerdere lagen gordijnen. Denk aan een combinatie met vitrage gordijnen, inbetween gordijnen en of rolgordijnen. Sfeer verhogend en ongezien privé. Overweeg ook altijd om de slaapkamergordijnen te voeren voor extra luxe, dimmend vermogen, akoestiek en temperatuurbeheersing.

Op zoek naar een gordijn voor in de slaapkamer? Kijk eens rond op het web. Online slaapkamer gordijnen shoppen is niet alleen leuk, maar ook makkelijk. Je kiest de stof, bestelt de gratis gordijnstalen. Checkt op kleur, structuur en mate van verduistering in alle rust in je eigen slaapkamer en wordt de slaapkamer een oase van rust. Welterusten!

Mail