Zonwering voor een lichtkoepel zelf maken

Met de lente om de hoek en de zomer in het verschiet is dan nu echt tijd om iets aan die lichtkoepel te doen. Toen je het huis kocht of liet bouwen leek het een fantastisch idee, die lichtkoepel. Maar na een aantal hete zomers en een felle zon, lijkt de ruimte onder de lichtkoepel wel een broeikas. Geen goed idee dus?

Maar goed, het leven is al duur genoeg en wij begrijpen dat je niet de hoofdprijs voor nóg meer zonnewering wil aanschaffen. In deze blog lees je verschillende manieren waarop je zelf zonwering voor je lichtkoepel kan maken.

De lichtkoepel

Een lichtkoepel is een transparante constructie op het dak van een gebouw die daglicht naar binnen laat. Het wordt meestal gebruikt om natuurlijk licht te laten binnenkomen in ruimtes waar geen ramen aanwezig zijn, zoals in een gang of trappenhuis. Sommigen kiezen ervoor om het als extra element toe te voegen in een ruimte waar al wel genoeg licht is.

Een lichtkoepel kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals glas of acrylaat. De meestvoorkomende vormen zijn plat, bol of piramidevormig. Een lichtkoepel is in ieder geval een duurzame oplossing om te besparen op elektriciteit. Het voldoende daglicht creëert overigens voldoende daglicht.

Aan de slag

Waarschijnlijk was je al wel redelijk op de hoogte van de omschrijving hierboven, maar het is toch handig om het even te herhalen. Wellicht geeft het je een idee van hoe je de zonwering wil vormgeven.

Voorafgaand aan de opties die we geven, willen we benadrukken dat het niet gaat om professioneel advies. Om 100% gegarandeerd te zijn van een goed resultaat, verwijzen we je daarom liever door naar een professional.

Allereerst moet je een keuze maken of je de zonwering buiten of binnen wilt maken. Keuze gemaakt? Volg dan het stappenplan dat omvat waar jouw keuze op is gevallen.

Binnen

Mocht je hebben gekozen om binnen aan de slag te gaan, dan hebben we eerst een aantal voorwaarden. Namelijk:

  • Je kan op een veilige manier bij de hoogte van het raam komen.
  • Je hebt voldoende ruimte om rondom de lichtkoepel te werken.

Is dit het geval? Dan hebben we verschillende opties waarop je aan de slag kan gaan.

Rolgordijn

Benodigdheden

  • Een op maat gemaakt rolgordijn

Niet helemaal zelfgemaakt, maar wel in één keer compleet. Het is een semi-permanente oplossing: je kan het gebruiken wanneer je wilt.

Bij verschillende bedrijven kan je al voor een schappelijk bedrag een rolgordijn aanschaffen. Het fijne is dat je hier een gebruiksaanwijzing en alles dat je nodig hebt, krijgt aangeleverd.

Doek spannen

Benodigdheden

  • Een op maat genaaid/ gemaakt doek, met in alle hoeken een ring.
  • Plafond haakjes
  • Een schroefmachine

Monteer de plafondhaakjes in alle hoeken van de lichtkoepel. Zorg ervoor dat ze stevig hangen. Hang het doek ertussen en voilà, je hebt een doek. Voordelig aan deze manier is dat het relatief simpel is. Bovendien is de doek gemakkelijk weg te halen. Naar wens kan je de doek dus plaatsen en weer te verwijderen.

We raden je aan te kiezen voor een lichte kleur, omdat dit geen warmte vasthoudt. Bovendien komt er dan nog iets van licht doorheen, wat de ruimte niet meteen verduistert.

Buiten

Mocht je hebben gekozen om buiten aan de slag te gaan, dan hebben we eerst een aantal voorwaarden. Namelijk:

  • Je kan op een veilige manier het dak op.
  • Je hebt voldoende ruimte rondom de lichtkoepel om te werken.

Is dit het geval? Dan hebben we verschillende opties waarop je aan de slag kan gaan.

Verven

Let op: deze manier is een relatief permanente oplossing.

Benodigdheden

  • Glasverf op oliebasis
  • Kwasten
  • Afplaktape

Mocht je ervoor willen kiezen om voor een lange tijd tot ziens te zeggen tegen de lichtinval van de koepel, dan kan je kiezen voor verven. Je gebruikt hiervoor glasverf op oliebasis, omdat dat beter bestemd is tegen verschillende weersomstandigheden. Met de afplaktape kan je de rest van het dak beschermen en verf je niet ongewild de kozijnen mee.

We raden aan om voor een witte kleur te kiezen. Het staat wat chique en is soms nog ietwat lichtdoorlatend, afhankelijk van het aantal lagen dat je verft.

Zeil spannen

Benodigdheden

  • Een op maat gemaakt zeil
  • Haakjes/ schroeven
  • Een hamer/ een schroefmachine
  • Touw

Een zeil is een wat minder permanente oplossing, maar wel effectief. Het zeil span je over het raam heen, waarna je deze met touw vastzet in dan wel het kozijn of de dakrand. Houdt er rekening mee dat het zeil het hele raam overspant. Mocht het een keer regenen en het water tussen het zeil en glas terecht komen, dan is de kans op opstapeling van viezigheid groot. Pas eveneens op met harde windstoten, die onder het zeil terecht kunnen komen, waardoor het een bovenwaartse kracht creëert.

Motivatie

Waarom je er ook al weer aan bent begonnen? Het hebben van een lichtkoepel biedt ontzettend veel voordelen, maar heeft soms het nadeel wanneer de zon erg hard schijnt.

Een lichtkoepel is voordelig, niet alleen als het over licht en energie gaat, maar ook vanwege de:

  • Esthetische waarde: het geeft een gebouw een moderne uitstraling en benadrukt de architectuur.
  • Ventilatie: sommige lichtkoepels kunnen worden geopend en daarmee is het mogelijk te ventileren. Het is handig bij bewolkt, maar warm weer. Bovendien bevordert het de luchtstroom in huis.
  • Sfeer: natuurlijk licht geeft een positieve invloed op de sfeer in huis. Het kan daarmee een gevoel van welzijn bevorderen.

Conclusie

Om welke reden je ook een lichtkoepel in huis hebt, in deze blog hebben we verschillende manieren gegeven waarop je het licht (en daarmee warmte) kan tegenhouden. Let ten alle tijden op de veiligheid van het bouwproces. Mocht het niet gaan zoals gepland of valt het resultaat tegen? Raadpleeg dan een professional.

Mail