woman sleeping

Wat kun je doen bij Prikkelbare Darm Syndroom?

Buikpijn met steken in je onderbuik, overmatige winderigheid, diarree of juist heel erg last van obstipatie en het hebben van een opgeblazen gevoel. Iedereen kan wel eens last hebben van de darmen, maar bij Prikkelbare Darm Syndroom (afgekort PDS) heb je er dagelijks last van. Vooral van de pijnlijke krampen in de buik. Dit geldt vooral voor ruim 10% van de Nederlanders. Dat is best veel. Er zijn een aantal leefregels die je kan volgen om de klachten te verminderen. Daarnaast kan een hypnotherapeut bij PDS uitkomst bieden, vooral bij pijnbestrijding.

Verstoring in het maag-darmkanaal

Het Prikkelbare Darm Syndroom is een chronische darmaandoening. De naam geeft al aan wat er met je darmen aan de hand is; ze raken heel snel overprikkeld. Deze overprikkeling komt vooral voor in de dikke darm. De werking van het maag-darmkanaal functioneert niet zo goed. Darmen bewegen, dat is normaal en helpt voedsel te verteren en afvalstoffen naar buiten te werken. Bij het Prikkelbare Darm Syndroom gaat die beweging (peristaltiek genoemd) of veel te snel waardoor je dus diarree krijgt of veel te langzaam wat obstipatie tot gevolg heeft. Beide geven krampen en dus hevige pijn in je onderbuik.

Lichamelijke aandoening

Heel lang ging men ervan uit dat PDS veroorzaakt werd door een psychische aandoening, omdat het moeilijk was een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Terwijl er genoeg lichamelijke ongemakken bij komen kijken. Gelukkig komen we er, dankzij onderzoek en de Maag Lever Darm Stichting achter dat het echt een lichamelijke aandoening is. Natuurlijk hebben je hersenen er wel mee te maken. De verstoring bevindt zich namelijk in de hersen-darm-as. De hersenen en darmen werken namelijk samen, anders kunnen de darmen hun werk niet doen. De darmen geven echter verkeerde signalen door aan de hersenen en andersom, waardoor de darmen dus eigenlijk hun werk niet goed kunnen doen. Met alle symptomen van dien.

Krampen en buikpijn

De meest genoemde klachten bij PDS zijn problemen met de ontlasting, een opgeblazen of opgezette buik, overmatige winderigheid en dus die buikpijn die in verband gebracht kan worden met de verstoorde ontlasting. Het verstoorde poeppatroon is voor vele niet eens het meest grote patroon. Goed, de ene keer moet je rennen en de andere keren zit je dagen te wachten op verlichting. Maar de bijkomende buikpijn en krampen, die verstoren het dagelijks leven, aldus vele patiënten met deze aandoening. Wat kun je hier het beste aan doen?

Laat de diagnose stellen

Voordat je met pijnstillers en therapieën aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst zeker te weten of je PDS hebt. Nu is dat moeilijk vast te stellen, maar door je symptomen bij te houden en daarmee naar de huisarts te gaan, is een eerste stap. Om de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom te kunnen krijgen, moet je minimaal twee van de genoemde symptomen hebben. Daarom is het goed om voor jezelf bij te houden wat je ervaart als je niet naar de wc kan of juist te vaak gaat. Soms wil een arts eerst een bloed- en ontlastingsonderzoek doen om te kijken of er niet iets anders aan de hand is, zoals een darmontsteking bijvoorbeeld. Krijg je de diagnose PDS dan zijn er verschillende dingen je die kan doen.

Uitzoeken wat de darmen prikkelt

Bij PDS is het goed om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Verergeren de klachten bijvoorbeeld als je koffie hebt gedronken? Heb je het na het drinken van light of zero frisdranken, want zoetstoffen kunnen de darmen ook overstuur maken. Koolzuur overigens ook. Verder kunnen zuivel, tarweproducten, vezelrijke groenten en fruit, vruchtensappen en zelfs kauwgom en alcohol de klachten doen toenemen. Voor iedereen is dit anders en daarom is het aan te raden om voor dat deel met een diëtist aan de slag te gaan.

Pijnbestrijding

Om de ontlasting te verbeteren kun je diarreeremmers gebruiken of juist producten die de beweging in de darmen op gang brengen en de verstopping verminderen. Het is goed om je hierin te laten begeleiden. Dat geldt ook zeker voor pijnbestrijding. Je kan natuurlijk pijnstillers slikken, maar dagelijks paracetamol gebruiken is ook niet goed voor je lichaam. Dan kun je ook kiezen voor een hypnotherapeut. Dit is precies wat je denkt wat het is: je wordt tijdens een sessie door een ervaren therapeut onder lichte hypnose gebracht. Zo behoudt je de controle, maar kun je wel optimaal ontspannen. En juist in die staat van totale ontspannenheid kun je samen met de hypnotherapeut werken aan pijnbestrijding in de darmen. Iedere behandeling kan anders zijn, geheel toegespitst op jouw situatie en behoeftes. Zo kun je naast de lichte trance ook lichamelijke oefeningen doen om de pijn te verminderen en gesprekken voeren met de therapeut. Kies voor een therapeut die gekwalificeerd is en waar jij je prettig bij voelt, want ook stress kunnen voor extra darmprikkels zorgen. Je kan altijd eerst een vrijblijvend gesprek aangaan met een hypnotherapeut om pijnklachten van Prikkelbare Darm Syndroom te verminderen.

Mail